Lázár inkább megváltoztatta az egri elkerülő terveit, mielőtt összehoztak volna egy népszavazást a helyiek

közlekedés
2023 március 28., 19:28

Egerben már hónapok óta tartott a civilek és a Momentum népszavazási aláírásgyűjtése a tervezett elkerülő út ellen, aminek a belső nyomvonala lakóházakat, társasházakat, telephelyeket, műhelyt, borházat, pincéket és egy örökségvédelem alatt álló malmot is érintett volna. A tervek ellen január közepén kezdeményeztek helyi népszavazást, amit a helyi választási bizottság februárban jóvá is hagyott, az aláírásgyűjtés csütörtökig tartott volna.

Kedden azonban Lázár János közlekedési miniszter a városba utazott, és egy fórumon bejelentette, hogy nem az eredeti tervek mentén épül meg az elkerülő út. Annak csak a külső nyomvonalát tervezik tovább. Lázár a fórum előtt az oldalán azt írta: „A vitákat nem elfojtani, hanem lefolytatni kell. Egerben az elkerülő út nyomvonala okoz vitákat.

Ez a győzelem arra is rávilágít, hogy érdemes helyi ügyek mellett kiállni, aláírást gyűjteni, és ha kell, konfrontálódni a helyi hatalmasságokkal. Ilyen győzelmekkel bontható le ez a rendszer” - értékelte a helyzetet a Momentum a bejelentés után.