Nem vizsgálja az Északi Áramlat felrobbantását az ENSZ Biztonsági Tanácsa

külföld
2023 március 28., 05:53

Hiába szerezték meg az oroszok Kína és Brazília támogatását, az ENSZ Biztonsági Tanácsa végül nem szavazta meg, hogy külön vizsgálatot indítsanak az Északi Áramlat felrobbantásáról.

Ahhoz, hogy az orosz kezdeményezés sikeres legyen, legalább kilenc szavazatra lett volna szükség a 15 fős testületben úgy, hogy az állandó tagok (USA, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország) közül senki sem emel vétót.

Robert Wood amerikai helyettes ENSZ-nagykövet szerint az oroszok nem az igazságot keresik, hanem hitelteleníteni próbálják a svéd, a dán és a német vizsgálatokat, amelyek „átfogóak, transzparensek és pártatlanok”.

photo_camera Gázszivárgás jele a robbantás után Fotó: HANDOUT/AFP

Az Oroszországot Nyugat-Európával összekötő földgázvezetékeket tavaly szeptemberben robbantották fel. Az 1-es számú vezetéken ekkor már nem jött gáz Európába, mert az oroszok korábban leállították a szállítást, a 2-es pedig sosem lépett működésbe.

Az amerikai tisztviselők által áttekintett új hírszerzési adatok azt sugallják, hogy egy ukránbarát csoport hajthatta végre a támadást, írta nemrég a New York Times.

Ukrajna tagadja, hogy köze lenne az akcióhoz, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig az amerikaiakra mutogat. (AP)