Negyedszer is nekifut Észak-Macedónia, hátha kiadja Magyarország Gruevszkit

POLITIKA
2023 március 29., 17:13

Újabb kérelmet fog benyújtani Észak-Macedónia, hogy Magyarország adja ki az ország korábbi miniszterelnökét, Nikola Gruevszkit, írja az Euractiv.

Az országát 2006 és 2016 között vezető politikus 2018-ban a magyar kormány segítségével menekült Budapestre, miután két év börtönre ítélték korrupció miatt. Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter is fogadta, menedékjogot is kapott.

Orbán a Parlamentben fogadja Gruevszkit 2015. november 20-án.
photo_camera Orbán a Parlamentben fogadja Gruevszkit 2015. november 20-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Anadolu Agency

Időközben Grueveszki újabb hétéves börtönbüntetést kapott, mert elsikkasztott 1,3 millió eurót a kormányzó pártjához érkezett adományokból, és egy belize-i offshore cégen keresztül építési telkeket vett a pénzből.

Magyarország korábban arra hivatkozva adott menedékjogot Gruevszkinek, hogy Észak-Macedóniában nem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani az ilyen státuszú elítélteknek. A észak-macedóniai igazságügyi miniszter most azt mondta, úgynevezett hágai típusú cellába zárnák Gruevszkit, ami megfelel a nemzetközi követelményeknek, tehát Magyarország számára is elfogadhatónak kell lennie.

Észak-Macedónia 2018-ban, 2019-ben és 2022-ben is próbálkozott már Grueveszki kiadatásával, hiába.

Gruevszkit legutóbb tavaly májusban fotóztuk le Budapest belvárosában.