Novák Katalin: Olyan béketerv kell, ami nem jár Oroszország győzelmével

háború
2023 március 29., 18:37

Novák Katalin elítélte Vlagyimir Putyin agresszióját, és kiállt Ukrajna területi integritása mellett, miután találkozott Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. A hvg.hu tudósítása szerint magyar részről csak az állami tévé kérdezhetett a sajtótájékoztatón, mire Novák öt pontban sorolta fel, mire van szükség az ukrajnai békéhez:

  • szándékra,
  • az eszkaláció elkerülésére,
  • a feszültségek hűtésére,
  • asztalhoz kell ülni,
  • és olyan béketerv kell, ami nem jár Oroszország győzelmével.

„Közös célunk, hogy Oroszország vonja vissza a csapatait ukrán területekről” - mondta.

photo_camera Novák és Erdoğan egy mentőkutyát simogatnak Fotó: Facebook/Novák Katalin

Az állami hírügynökség, az MTI tudósításából kimaradtak az utóbbi részletek, vagyis hogy el kell kerülni Oroszország győzelmét, és hogy ki kell vonulniuk az orosz csapatoknak Ukrajnából. Mindössze ennyit írtak Novák válaszáról:

„Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a béke elérése a végső cél, amelyhez közös szándék szükséges, s mindent meg kell tenni a háború eszkalálódása ellen. Nem táplálni, hanem hűteni kell a feszültségeket, a háborús feleknek közös asztalhoz kell ülniük, és béketervre van szükség - hangsúlyozta.”

Nem ez az első alkalom, hogy Novák a kormányhoz képest élesebben fogalmaz a háborúval kapcsolatban. Rendszeresen nevén nevezi az agressziót, és Orbán Viktorral ellentétben Kijevbe is elment, hogy találkozzon Zelenszkij ukrán elnökkel. (Részletek korábbi cikkünkben: „Így játssza Novák Katalin a jó rendőr szerepét az orbáni Ukrajna-politikában”.)

A háromnapos látogatásra érkező Novák csütörtökön ellátogat a Török Nagy Nemzetgyűlésbe, megtekinti a földrengés által sújtott régió egy részét, pénteken felavatja Mancs mentőkutya szobrát, majd meglátogatja a Thököly Imre-Zrínyi Ilona Emlékházat, és megkoszorúzza Thököly Imre síremlékét.