Magyarország barátságtalan ország maradt az oroszok szerint

POLITIKA
2023 március 30., 09:50

„Magyarország a szankciókhoz való csatlakozása miatt Oroszországgal szemben barátságtalan országnak minősül, de a párbeszéd csatornái továbbra is nyitva állnak” – mondta Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország magyarországi nagykövete a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek. Moszkva már 2022. márciusában jóváhagyta az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listáját, amin Magyarország is szerepet.

„Budapest pragmatikus álláspontot képvisel, amit még az EU- és NATO-szövetségesek nyomására sem fog feladni”– mondta Sztanyiszlavov. Magyarország politikája az érdekei védelmére irányuló törekvésen alapul, ugyanakkor az ország tapasztalja az ukrán válság és az EU és az USA által bevezetett oroszellenes szankciók negatív következményeit, áll a hírügynökségég tudósításában.

„Bizonyos mértékig ez Budapestnek sikerül, de tény, hogy Magyarország minden brüsszeli oroszellenes szankciócsomagot aláírt, és azokat szigorúan be kell tartania. Éppen ezért Oroszországgal szemben barátságtalan országként van kategorizálva, amivel szemben a mi megtorló intézkedéseinket lehet alkalmazni” – mondta a nagykövet, aki szerint a szankciók egyre negatívabb hatással vannak az Oroszország és Magyarország közötti együttműködés minden területére, beleértve a gazdaságot, a politikát, a kultúrát és az emberi kapcsolatokat.

Továbbra is optimisták vagyunk, és a negatív hatások ellenére is törekszünk a Magyarországgal való konstruktív együttműködésre, mondta Sztanyiszlavov, hozzátéve, hogy nyitva tartják a párbeszéd csatornáit, hogy megőrizzék az évek során felhalmozott pozitív eredményeket.