Bírósági hiba miatt Oscar Pistorius mégsem szabadulhat heteken belül a börtönből

bűnügy
2023 március 31., 18:35

Pénteken bürokratikus hiba miatt elbukott Oscar Pistoriusnak, a barátnője meggyilkolásáért elítélt dél-afrikai paralimpikonnak a szabadlábra helyezési kérelme, írja a BBC. A 36 éves sportoló 13 éves büntetésének közel felét töltötte le ezidáig, az ország törvényeinek értelmében a büntetés fele után bocsátható valaki feltételesen szabadlábra. A bíróságon elkezdték a döntést előkészítő kihallgatásokat, azonban

idő közben kiderült, hogy az erről döntő bizottság hibázott, és Pistorius esetében ennek még fel sem szabadott volna merülnie.Ugyanis alapesetben Pistorius büntetése valóban már a felénél tartana, a szabadlábra helyezési bizottság tagjait viszont megzavarta, hogy a sportoló börtönben töltött idejét fellebbezések és házi őrizetbe helyezés is szabdalta. Tehát Pistoriusnak még másfél évet kell börtönben letöltenie, mielőtt esetlegesen szabad lábra lehetne helyezni.

Pistorius - akinek mindkét lábát amputálták, és paralimpiai és olimpiai futóként lett világhírű - 2013-ban ölte meg barátnőjét, Reeva Steenkampt. Az atléta négyszer lőtte meg fürdőszobájának ajtaján keresztül a nőt. Pistorius azzal védekezett, hogy azt hitte, betörő van a lakásban, és ezért adta le a lövéseket.

Oscar Pistorius a bíróság előtt
photo_camera Oscar Pistorius a bíróság előtt Fotó: HERMAN VERWEY

2014-ben Pistoriust első fokon gondatlan emberölés miatt ítélték el, és ötévnyi börtönre ítélték. Később az ügyészség fellebbezése nyomán 2015-ben végül szándékos emberölésre súlyosbították vétségét, és végül 13 év öt hónapnyi börtönbüntetést kapott.

A világot sok évig megrengető Pistorius-ügyről ezekben a cikkekben írtunk.