Már a parkolási bírságok érvénytelenítésében is segít a ChatGPT

külföld
2023 március 31., 17:16

Sikeresen fellebbezett egy 60 fontos, azaz kb. 26 ezer forintos parkolási bírság ellen egy york-i diák a ChatGPT segítségével - írja a BBC. Millie Houlton elmondta, hogy azért íratta meg a büntetés elleni fellebbező levelet a chatbottal, mert neki erre nem volt ideje, a mesterséges intelligencia pedig gond nélkül megvalósította kérését.

photo_camera Fotó: RICCARDO MILANI/Hans Lucas via AFP

Houlton, miután megkapta az értesítőt a York városi tanácstól, először azt tervezte, hogy inkább kifizeti a büntetést, minthogy időt töltsön egy válaszlevél megfogalmazásával. Pedig a bírságot tévesen szabták ki rá az utcájában való parkolásért, mivel a 22 éves diáknak erre engedélye van. Később azonban úgy döntött megkéri a ChatGPT-t, hogy írja meg helyette a levelet, amit utána egyből el is küldött a tanácsnak.

„Beírtam az összes adatomat, hogy hol és mikor történt az eset, miért volt indokolatlan a büntetés, és perceken belül megkaptam a tökéletesen megfogalmazott, személyre szabott választ.” Miután elküldte a levelét, a bírságot nem sokkal később vissza is vonták.

Houlton szerint a chatbot válasza nagyszerű volt, és tökéletesen elmagyarázta a helyzetet. „Leírta, hogy diák vagyok, hogy két évig fizettem az engedélyemért, és hogy nem fogok szándékosan olyan helyen parkolni, ahol nem kellene.”

Annak ellenére, hogy átfogónak tűnik, a ChatGPT létrehozója, az OpenAI elismerte, hogy a rendszer néha még mindig „hihetőnek tűnő, de helytelen vagy értelmetlen válaszokat ír”.

Közben világszerte egyre növekszik a bizalmatlanság a mesterséges intelligenciával kísérletező alkalmazások és a közösségimédia-appok adatgazdálkodásával szemben. Pénteken Olaszországban például azonnali hatállyal be is tiltották a ChatGPT-hez való hozzáférést, mert az állítólag adatvédelmi irányelveket sért, és nem megfelelőek az életkori szűrői sem.