Újra indulhatnak Wimbledonban az orosz és fehérorosz teniszezők

sport
2023 március 31., 14:40

Ismét visszatérhetnek az orosz és fehérorosz játékosok a wimbledoni és a többi brit füves pályás tornára, miután az All England Lawn Tennis Club (AELTC) és az LTA közösen úgy döntött, hogy visszavonják a játékosokra vonatkozó tiltásokat az idei szezonban - írja a Guardian.

photo_camera Fotó: OLI SCARFF/AFP

„A jelenlegi szándékunk az, hogy elfogadjuk az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező játékosok nevezését azzal a feltétellel, hogy semlegesként versenyeznek” – áll a füves pályás Grand Slam-tornát szervező AELTC közleményében. A teniszezőknek erről egy megállapodást is alá kell írniuk, ami többek között megtiltja, hogy kifejezzék támogatásukat Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban, hogy az orosz vagy fehérorosz államtól bármilyen támogatást fogadjanak el, illetve hogy a kormányuk által finanszírozott szervezetek szponzorálják őket. Kritikát azonban nem kötelesek megfogalmazni a vezetőik döntéseivel szemben.

Az orosz és fehérorosz hivatásos teniszezőkkel való bánásmód a sportág közelmúltbeli történetének egyik legmegosztóbb kérdése lett. Míg a férfi ATP Tour, a női teniszszövetség és a Nemzetközi Teniszszövetség megengedte, hogy a játékosok semleges sportolóként versenyezzenek világszerte anélkül, hogy nyilatkozatot kellene aláírniuk, addig az AELTC és az LTA úgy döntött, hogy kitiltja az orosz és fehérorosz játékosokat a rendezvényeikről. Álláspontjuk éles reakciót váltott ki az ATP és a WTA részéről, amik ezután a tavalyi ranglistapontok megvonásával büntették az AELTC-t. A mostani döntés előtt a szervezők külön egyeztettek a brit kormánnyal, a sportági szövetséggel és egyéb közreműködőkkel is.

Az idei wimbledoni tornát július 3. és 16. között tartják meg.