Zelenszkij együtt emlékezett meg Szlovákia, Horvátország, Szlovénia és Moldova vezetőivel a bucsai mészárlásról

háború
2023 március 31., 15:51

Bucsában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Robert Golob szlovén, Andrej Plenkovic horvát és Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel valamint Maja Sandu moldovai államfővel közösen emlékezett meg a település orosz megszállók által lemészárolt lakosairól. A megemlékezést a Kijev melletti kisváros ukránok általi visszafoglalásának egyéves évfordulóján tartották pénteken. Az MTI szerint a magas rangú külföldi vezetők ukrajnai látogatását előre nem jelentették be.

Bucsában zajlott az orosz-ukrán háború eddigi talán legsúlyosabb mészárlása márciusban, amelyben a 33 napos megszállás alatt több mint négyszázan - főleg civilek - haltak meg. Számos nemzetközi emberjogi szervezet jelenleg is zajló kutatásai szerint Bucsában háborús bűnöket követett el az orosz hadsereg.

photo_camera A részt vevő országvezetők lámpásokat helyeztek egy kereszthez, amit Bucsa egyik tömegsírjánál húztak fel. Fotó: President of Ukraine.gov.ua

Zelenszkij elnök a ceremónián azt mondta, Ukrajna sosem fog megbocsátani a mészárlásért felelős orosz katonáknak. Zelenszkij kitüntetéseket is adományozott többeknek, akik részt vettek a város felszabadításában. Néhányukat csak posztumusz tudta kitüntetni, az ő medáljaikat rokonaiknak adta.

photo_camera Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Robert Golob szlovén miniszterelnök Bucsában - részben ukrán nyelven - mondott beszédében ígéretet tett arra, hogy országa továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban, és segítséget nyújt a háborús bűnök kivizsgálásához.

"Nehéz ezen a helyen lenni. Egy dolog hallani arról, ami itt történt, de más dolog itt lenni. Amikor ezt érzed, sok mindenre gondolsz arról, hogy kik vagyunk, mi a helyes, és mi nem. (...) Az erőszaknak soha nem lenne szabad felülkerekednie az érvelésen. Az is helytelen volt, hogy az orosz agresszorok ártatlan embereket öltek meg Bucsában. Ezt nem lehet megbocsátani. Ezért vagyunk önökkel ebben a nehéz pillanatban, és kötelességünknek érezzük segíteni az ukránok szabadságharcát”

- mondta, kiemelve, hogy a háborús bűntettek elkövetőit felelősségre kell vonni. Beszéde végén ismét ukránra váltott, és kijelentette, hogy a háború egyesítette az európaiakat az ukránokkal.

A Bucsai mészárlásról írt cikkeinket itt olvashatják.

(via MTI, President of Ukraine.ua, gov.si)