Leonardo DiCaprio már tanúskodott a Fugees egykori tagjának szövetségi perében

külföld
2023 április 04., 04:50

DiCaprio volt az egyik első a hírességek közül, akiket Pras Michel ügyében hívtak be tanúskodni. A Fugees egykori tagját azzal vádolják, hogy 2012-ben kampányadományokat adott az akkori elnököt, vagyis Barack Obamát támogató csoportoknak anélkül, hogy jelezte volna, a pénz a malajziai milliárdostól, Jho Lowtól származik. Az ügyészek azt állítják, hogy Low több mint 21 millió dollárt juttatott el Pras Michelnek, aki aztán ezt straw donorokon keresztül, vagyis illegálisan, más nevében juttatta el kampányadományként Obama-párti csoportoknak.

Leonardo DiCaprio egyszerűen csak „színészként” mutatkozott be, majd az esküdteknek elmondta, hogy Jho Low-val először egy Las Vegas-i partin találkozott 2010-ben, az ezt követő években pedig az ő meghívására „pazar partik sokaságán” vett részt jachtokon és éjszakai klubokban, más hírességekkel együtt.

Arról is beszélt, hogy egyszer Ausztráliában szilvesztereztek együtt, ahonnan azonnal az Egyesült Államokba utaztak, hogy kétszer is megünnepelhessék az újévet.

photo_camera Fotó: VALERIE MACON/AFP

DiCapriót azért hívták be tanúskodni, mert 2013-as filmjét, A Wall Street farkasát részben egy Low-hoz köthető cég finanszírozta.

A BBC a Bloomberg alapján azt írja, Low „különösen nagylelkű” volt, amikor 3,2 millió dolláros Picasso-képet és egy 9,2 millió dolláros Jean-Michel Basquiat-művet is adományozott DiCaprio alapítványának. A jelentések szerint DiCaprio ezeket később átadta a hatóságoknak. Azt mondta, 2015 körül megszakadt a kapcsolata Low-val, miután megtudta, hogy vizsgálat folyik ellene.

photo_camera Pras Michel Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A várhatóan hetekig tartó tárgyaláson tanúként idézhetik be még az ügyben Rudy Giulianit, Steve Bannont és Steve Wynnt, illetve olyan volt kormánytisztviselőket, mint Jeff Sessions volt igazságügyi minisztert és H.R. McMaster volt nemzetbiztonsági tanácsadót. A CNN beszámolója szerint ezeken túl a perben még a következőkre hivatkozhatnak: Jim Carrey, Jamie Foxx, Britney Spears, Martin Scorsese és Mark Wahlberg, illetve Malajzia volt miniszterelnöke és Hszi Csin-ping kínai elnök. (BBC)