Objektivitásról és elfogadásról beszéltek a TV2 „vérprofi televíziós újságírói”

tévé
2023 április 06., 12:07

Kamuriportok, álhírek, hazugságok, ellenzéki politikusok és tüntetők szándékos lejáratása, a kiegyensúlyozott tájékoztatás gyakorlatilag tökéletes ellentéte - ezek zajlanak évek óta a TV2 Tények című „infotainment" riportműsorában. A két műsorvezetővel - hogy helyes-e ez a titulus, arról később lesz még szó -, Gönczi Gáborral és Marsi Anikóval beszélgetett a Blikk.

A műsorból kiderül, hogy Marsi Anikó szerint ő és Gönczi Gábor minden kétséget kizáróan sokkal jobbak, mint a rivális RTL szintén huszonöt éve együtt dolgozó riporterei, Erős Antónia és Szellő István, és vérprofi televíziósnak tartja magukat. Utóbbit egyébként majdnem annyiszor mondja el a közel negyven perces műsorban, ahányszor a Tényeknek be kéne olvasnia, hogy hazudtak Juhász Péterről, az Együtt volt társelnökéről. Tizenhatszor.

link Forrás

A Blikk riporterei a kötelező körök után hamar rátérnek a politikai önazonosság kérdésére, amire Gönczi Gábornak - nyilván, a kereskedelmi csatorna és a kormánypárt összenövése óta volt ideje gondolkodni rajta - kész magyarázata (magyarázkodása?) van: hisz abban, amit csinál, különben nem tudná csinálni, és szerinte „jó irányba megyünk".

„Volt az elmúlt huszonöt évben pár dolog, amire azt éreztem, ez nem én vagyok, hát nem is volt jó", mondja, majd hozzáteszi, hogy „az ember melyik focicsapatnak drukkol, hogy a fiúkat vagy a lányokat szereti, melyik Istenben hisz, kire szavaz, ez egy privát ügy", és őt nem lehet bántani azért, amiben hisz.

link Forrás

Az egykor transzneműségről szóló díjnyertes dokumentumfilmet készítő tévés, aki mára a TV2 arcaként kritikátlanul mondja kamerába a transz- és homofób kormánypropagandát, arra a riporteri megjegyzésre, hogy ők a Tényekben „megmondják a tutit", azt mondja: nem, ők azt mondják,

„ami van".Tehát az egyetlen létező, objektív, színtiszta igazságot. A tényeket. Ezután Marsi kerül porondra: kifejti, hogy szerinte műsorvezető foglalkozás nem létezik, ő magát „televíziós újságíróként" definiálja, mert ezt a szakmát tanulta, minden szegletét ismeri, a riportkészítéstől a szerkesztésen át minden folyamatot „magas színvonalon" meg tud csinálni, szóval az ő munkája nem csak annyi, hogy felmond néhány előre megírt mondatot.

A műsorban a Blikk riporterei is alakítanak: például amikor Marsi a szakmai profizmusról beszél, a férfi műsorvezető, Marczali László odaszól társának, Pácz Vikinek, hogy „Viki, jegyzetelj!", vagy amikor utóbbi hosszan faggatja a negyvennyolc éves Marsit, hogy miért nem akar és miért nem tud még több gyereket szülni.