Bajban a brit turizmus, egyre kevesebb a francia és német vendég

külföld
2023 április 08., 18:27

A Covid elmúltával sem térnek vissza Nagy-Britanniába a francia és német turisták, írja a Guardian. A Brexit következtében 2021 októberétől csak útlevéllel lehet az Egyesült Királyság területére lépni, és romlott az ország megítélése is a kontinensen.

A franciák és németek kevesebb mint fele rendelkezik érvényes útlevéllel. Jellemző, hogy a Covid után az amerikai turisták számában nincs visszaesés, ők mindig is csak útlevéllel léphettek az Egyesült Királyság területére.

A francia partokhoz közeli, de a brit koronához tartozó Jersey a francia állampolgároknak megengedte, hogy útlevél nélkül, pusztán a személyi igazolvány felmutatásával egynapos kirándulásokat tehessenek.

Számos adat bizonyítja a franciák és németek elfordulását.

  • Az oxfordshire-i gyalogtúrákra a francia és német foglalások a 2019-es szint felét teszik ki.
  • A La Manche csatorna alagútján áthaladó járművek száma a 2019-es 314 ezerről 251 ezerre csökkent 2023 azonos időszakában, az év első két hónapjában.
  • A komppal érkezők száma is csökkent: 2019-ben 338 ezren, 2022-ben 155 ezren jöttek.

A Brexit következtében a franciák és németek körében megkérdőjeleződött a britek vendégszeretete, több felmérés szerint ennek is betudható a csökkenés. A németeknél a 2016-os 7. helyről a 16., a franciáknál a 9. helyről a 14. helyre csúszott vissza az Egyesült Királyság.

Az iskolai csoportokat különösen rosszul érintik a változások. Az útlevél kiváltása többletköltséggel jár, ha egy-két német vagy francia gyereknek nincs útlevele, akkor inkább Írországba vagy Máltára utaznak angol nyelvű kirándulásra. Ennek következtében tavaly 83 százalékkal csökkent az Egyesült Királyságba látogató iskolások száma, ami 875 millió font veszteséggel és 14 500 munkahely megszűnésével járt.