Sanna Marin a nőgyülölet miatt vesztette el a választást?

külföld
2023 április 13., 16:30

Normál körülmények között az embernek fogalma sincs arról, hogy hívják a finn miniszterelnököt. A világ azonban 2019-ben felfigyelt rá, mert az országok többségében - tetszik, nem tetszik - még szokatlan, ha egy 34 éves nő kerül a miniszterelnöki székbe. A világjárvány példás kezelése és az orosz-ukrán háború után az ország NATO-ba vezetése még inkább ismertté tette, ahogy egy tavaly nyáron kiszivárgott bulivideó is.

Sanna Marin volt az, aki úgy lett a világpolitika egyik sztárja, hogy választást nem tudott nyerni. A Finn Szociáldemokrata Párt 2019-ben Antti Rinnével nyert, de néhány hónap múlva kénytelen volt távozni. Így lett miniszterelnök a szintén szociáldemokrata Sanna Marin, Rinne kormányának közlekedési és hírközlési minisztere.

Sanna Marinnal az április eleji választáson ugyan csak harmadikok lettek a szociáldemokraták, de a győzelmet hozó 2019-es választáshoz képest 546 ezerről 617 ezerre növelték a szavazóik, 40-ről 43-ra a parlamenti mandátumaik számát, csakhogy közben mind a négy koalíciós partnere vesztett erejéből. A győzelmet a mérsékelt jobboldali Nemzeti Koalíció szerezte meg, második helyen a szélsőjobboldali Finnek Pártja végzett.

Sanna Marin és a választást megnyerő Petteri Orpo egy kampányvitán  - mert Finnországban ilyen is van
photo_camera Sanna Marin és a választást megnyerő Petteri Orpo egy kampányvitán - mert Finnországban ilyen is van Fotó: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP

Nőgyűlölet okozta Marin bukását?

Az egész nem lenne szóra sem érdemes, ha a Guardian publicistája, Zoe Williams nem írt volna egy keményvonalas cikket arról, hogy szerinte mi történt Finnországban. A cikk címe:

A nőgyűlölet hatalmas erő a jobboldalon - vessünk egy pillantást a finn Sanna Marin sorsáraA szerző szerint Marin egy sor progresszív lépése visszhangtalan maradt, nem kapott kellő figyelmet a világjárványra adott finn válasz, az ország NATO-csatlakozása az orosz-ukrán háború árnyékában, a finn baloldal szociális- és adópolitikája. Az eredmények mit sem értek, mert tavaly nyáron nyilvánosságra került az a bizonyos videó, amin Marin a haverjaival bulizik - hasonlóan annyi más kortársához. A szerző szerint a videó boszorkányüldözéshez és végső soron az ígéretes finn miniszterelnök bukásához vezetett. És még progresszív kampánytémái - oktatás, egészségügy, migránsok - sem tudták meggyőzni a választókat, akiknek köszönhetően két jobboldali párt, a mérsékelt Nemzeti Koalíció és a szélsőséges Finnek Pártja is megelőzte a szociáldemokratákat.

Zoe Williams szerint a választásokat az államadósság kérdése, a Nemzeti Koalíció legfőbb kampánytémája döntötte el, a választók túl nagy jelentőséget tulajdonítottak ennek, és nyugtázták a jóléti kiadások megnyirbálásának ígéretét. És közben folyamatosan érződött egy konzervatív alt-right nőgyűlölő lenézés Marinnal szemben.

Beletenyerelt a külpolitikába

A finn választást az egykori iNteRNeTTo helsinki mutációjának szerkesztőjével, Jyrki Halonennel mi is nyomon követtük, de ilyen nézőponttal nem igazán találkoztunk. A nyári bulinak ebben a kampányban már szinte semmilyen jelentősége nem volt, volt viszont egy olyan ügy volt, ahol megjegyeztük: ha a miniszterelnök nem egy fiatal nő, hanem egy középkorú férfi lenne, akkor a finn közvélemény talán könnyebben átsiklott volna fölötte.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.