Ursula von der Leyen: A Kínával való szakítás nem életképes, nem kívánatos és nem is célszerű

eu
2023 április 18., 18:10

Kína kulcsfontosságú globális erővé vált, számos csúcstechnológia vezető országává, státusza és az uniós érdekeink miatt még fontosabbá válik az Európai Unióval való kapcsolata, ezért a Kínával való szakítás nem életképes, nem kívánatos és nem is célszerű – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az EU-Kína kapcsolatok újragondolásáról szóló plenáris vitában az elnök elmondta: az EU-nak ki kell dolgoznia egy kockázatmentesítési stratégiát Pekinggel való viszonyát illetően, ami világosan rámutat a kockázatokra és a lehetőségekre.

Azt mondta, az utóbbi évek során Kína általános stratégiai álláspontja „megkeményedett”, például katonai gyakorlatokat hajt végre a Dél-kínai-tengeren, vagy súlyos emberi jogsértéseket követ el az ujgurok lakta területeken. Az EU a Tajvani-szorosban a béke és a stabilitás megteremtésére szólít fel, és határozottan ellenzi a status quo egyoldalú megváltoztatását, különösen erő alkalmazásával – mondta.

„Kína nyíltan a világtól való függőségének csökkentésére irányuló politikát folytat. Ez teljesen rendben van. De miközben növeli a függetlenségét, egyben növeli a világ tőle való függőségét is, például a kritikus nyersanyagok vagy a megújuló energiaforrások, az új technológiák terén”, ezért kell egy olyan megközelítést kidolgozni, ami megfelel a gazdasági és nemzetbiztonsági szükségleteknek, mindenki támogatja, és Kína is képes elfogadni – mondta.

Az elnök szerint ezért csökkenteni kell „a félreérthető kommunikációt”, és biztosítani kell Kínát, hogy az EU nem akarja megszakítani a gazdasági, társadalmi, politikai és tudományos kapcsolatokat, továbbá sürgető szükség van az EU-Kína kapcsolatok egyensúlyba állítására az átláthatóság, a kiszámíthatóság és a kölcsönösség alapján.

„Azt szeretnénk, ha Kína tiszteletben tartaná az egyenlő feltételeket, amikor a vállalatainknak a kínai piacra való bejutásáról van szó, továbbá a támogatások átláthatóságát és a szellemi tulajdonjogokat. Ezért kell a jövőbeni Kína-stratégiánk központi részét képeznie a gazdasági kockázatcsökkentésnek” – mondta.

photo_camera Fotó: Frederick Florin/AFP

Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő azt mondta, az EU-Kína kapcsolatok már csak azért is bonyolultak, mert az egyes tagállamok különbözően közelítenek Pekinghez. „Amennyiben egy közös, koherens uniós Kína-stratégiát akarunk kialakítani, létfontosságú, hogy az EU minden egyes tagállama úgy járjon el, hogy közben teljes mértékben tiszteletben tartja a szerződéseket és hatáskörét” – mondta.

Szerinte a közös stratégia kialakítása során nagy figyelmet kell szentelni a Kínával való párbeszéd fenntartására. „Kína szuperhatalom, ami folyamatosan növekszik, jelen van az egész világon, befolyása jelentős, politikai súlya egyre nagyobb, és egyre vonzóbbá válik a déli országoknak. Nem hagyhatjuk abba a tárgyalásokat Kínával csak azért, mert az ország nem demokratikus. Több mint 40 súlyosan eladósodott ország van, több milliárd embert érint a klímaváltozás. Az ilyen problémák megoldásában együtt kell működnünk Pekinggel” – mondta.

Tajvannal kapcsolatban azt mondta, a régió Európának kulcsfontosságú, gazdaságilag és stratégiailag is: „A Tajvani-szoros a világkereskedelem egyik legfontosabb helyszíne, az EU-nak kell ott lennie a hajózás, a hajózás szabadságát biztosító műveletek révén.” Szerinte el kell utasítani minden, Tajvan ügyeibe való külső beavatkozást, mert ez gazdaságilag súlyos következményekkel járhat az EU-nak, mivel Tajvan szerepe a legfejlettebb félvezetők gyártásában kulcsfontosságú.

A főképviselő a provokációk megakadályozására szólított fel, bárhonnan is érkezzenek, és „a status quóhoz való visszatérés” mellett érvelt.

Ukrajnáról azt mondta, a Kínával való kapcsolatok nem fejlődhetnek „normálisan”, ha Kína nem használja a befolyását Oroszországgal szemben, hogy rávegye, vonja ki csapatait az országból. „Minden olyan semleges álláspont, ami nem tesz különbséget az agresszor és az áldozat között, alapvetően az agresszor oldalán áll” – mondta. (MTI)