Bahmuti gyerekek meggyilkolását vallotta be két Wagner-zsoldos egy orosz jogvédőnek

külföld
2023 április 19., 06:00

“Saját kezűleg öltem gyerekeket. (…) Szoledarba és Bahmutba érkezve parancsot kaptunk, hogy pusztítsunk el mindekit: férfit, nőt, gyereket, öreget. A kislány sikoltozott, nem tudom, olyan 5-6 éves lehetett. És lelőttem. Célzott lövés a fejbe.”Ezt Azmat Uldarov, a Wagner zsoldoshadsereg elítélt bűnözőből lett egykori tagja mondta el egy videóinterjúban, amit kollégájával, a szintén börtönből rekrutált Alekszej Szavicsevvel együtt adtak a Gulagu.net nevű orosz jogvédő szervezet franciaországi emigrációban élő vezetőjének, Vlagyimir Oszecskinnek.

A két egykori wagneres, aki börtönbüntetése elengedése fejében lépett be a zsoldosseregbe fél évre, egy héten át adott videóinterjú-sorozatot, amiben a Bahmut és Szoledar ostroma közben szerzett személyes élményeikről meséltek. Nem utolsósorban arról, hogy ketten harmincnál is több ukrán gyereket, tinédzsert és civilt gyilkoltak meg. Felidézték, hogyan öltek meg robbanóanyaggal ötvennél több hadifoglyot, rájuk robbantva egy földbe ásott üreget, illetve hogyan gyilkoltak meg parancsmegtagadó orosz zsoldosokat. A Gulagu.net ezekből a beszélgetésekből vágott össze egy egyórás videót:

link Forrás

A két férfi szerint a gyilkosságokra egyes esetekben személyesen Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója adta ki a parancsokat.

Az egykori zsoldosok az őket ért embertelen bánásmóddal magyarázták a sokkoló vallomást, aminek az állításait független forrásból egyelőre nem tudták ellenőrizni. A Gulagu.net azt viszont dokumentumokkal tudta igazolni, hogy a két orosz férfi az általuk megadott időszakban valóban az említett környéken szolgált a Wagner kötelékében, hogy hathavi szolgálat után kitüntetéssel szereljenek le.

Amikor szóba került az a múlt héten nyilvánosságra került videó, ami állítólag azt mutatja, ahogy egy Wagner-zsoldos élve lefejez egy ukrán hadifoglyot, Uldarov annyit reagált, hogy ennél ő maga durvábbakat művelt és látott Bahmutban és Szoledarban

Szavicsev részletesen elmesélte, hogy wagneres parancsnokának utasítására hogyan dobott be 30 darab F-1-es gránátot egy 1,2 méter mély, 2-szer 8 méteres alapterületű, földbe vájt üregbe, ami tele volt sebesült és halott ukrán hadifoglyok és orosz zsoldosok testeivel, majd hogyan gyújtotta fel gázolajjal az összerongyolt emberi testeket.

Az exzsoldosok nemcsak általánosságban beszéltek saját társaik meggyilkolásáról, hanem név szerint is említették például az általuk kivégzett Alekszej Viktorovicsot, aki egy Voronyezs környéki büntetőtelepen lépett be a Wagnerbe. Illetve a szintén orosz zsoldos Jevgenyij Nuzsint, akit kalapáccsal vertek agyon.

Uldarov beszélt arról, hogy személyesen Prigozsin adott parancsot arra, hogy “tisztítsák meg” Bahmutot és Szoledart, megölve mindenkit, akit a lakóépületekben még élve találnak.

A két férfi szerint a Wagner gyakorlata, hogy az elesett zsoldosok gyászoló hozzátartozóinak üres vagy mások maradványait tartalmazó koporsókat adnak át. Az interjúk során azt is elárulták, hogy Prigozsin meg akarja gyilkoltatni Osecskint, a Gulagu.net vezetőjét.

(via Politico)