Egyeztetés a mégsem gyurcsányistákkal

reggel 4
2023 április 19., 03:47

Jó reggelt! Ismét jelentkezik a 444 reggeli hírlevele (a többire pedig itt lehet feliratkozni).

MINI

A 70 éves Török Ádám fuvolista, énekes dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere interjút ad az MTI-nek egy budapesti kávézóban 2018. február 20-án.
photo_camera A 70 éves Török Ádám, a Mini együttes alapítója és frontembere interjút ad az MTI-nek egy budapesti kávézóban 2018. február 20-án. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

75 évesen meghalt Török Ádám, a Mini együttes alapítója.

MELÓ

A francia politika új sztárja mopeddel járt faluról falura első választási kampányában: a 37 éves Aurélien Pradié népszerűsége azóta emelkedik, hogy nagy részben az ő döntése miatt nem ment át a francia nyugdíjreformról szóló kormányzati szavazás.

photo_camera Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

TITOK

Akkora titok, hogy Orbánék mennyiért repülnek, hogy még az adatvédelmi hatóság sem bírta kideríteni: Szél Bernadett 2021 ősze óta küzdött, hogy megtudja, mennyibe kerülnek Orbán és Szijjártó utazásai a Magyar Honvédség repülőivel. De a minisztériumok azt állítják, ők nem tudják, csak kifizetik. Aztán módosították a törvényt, hogy többet kérdezni se lehessen.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

VODA

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Egy hónap sem volt elég, hogy magyarra fordítsák a 323 milliárdos Vodafone-szerződést, májusban folytatódik a bírósági per a szerződés nyilvánosságáért.

PUTYIN

Li Sang-fu és Szergej Sojgu, velük szemközt Vlagyimir Putyin. Az orosz diktátor ugyanehhez az asztalhoz ült le Orbánnal tavaly februárban, de akkor hosszában.
photo_camera Li Sang-fu és Szergej Sojgu, velük szemközt Vlagyimir Putyin. Az orosz diktátor ugyanehhez az asztalhoz ült le Orbánnal tavaly februárban, de akkor hosszában. Fotó: Pavel Bednyakov/AFP

Az orosz diktátor az ukrajnai Herszonba ment, nem tudni, mikor (de itt vannak róla képek), kedden viszont a kínai védelmi minisztert fogadta az orbános kishajóasztalnál.

HÁBORÚ

A BBC riportere szerint Zelenszkij és az ukránok „undorodni fognak attól”, amit Szijjártó mond, mert a külügyminiszter „a Kreml védelmezőjeként viselkedik”. Szijjártó Péter az interjú alatt végig gondosan ügyelt arra, hogy egyszer se mondja ki, hogy Ukrajna győzelmét szeretné.

photo_camera Fotó: BBC

KÍNA

photo_camera Fotó: Frederick Florin/AFP

Ursula von der Leyen szerint a Kínával való szakítás nem életképes, nem kívánatos és nem is célszerű.

ÜGYNÖKÖK

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ungváry Krisztián szerint az ügynökügyben a politikai elit elárulta a magyar szabadságot. Torgyán József a mennybe mehetett volna, ha kiderül a teljes igazság, hogy milyen kapcsolatban volt az állambiztonsággal, de nem csak ebben az ügyben volt lehetetlen a múlt feltárása.

EÜ.

Betegváró a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában Miskolcon 2023. március 10-én.
photo_camera Betegváró a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában Miskolcon 2023. március 10-én. Illusztráció: Vajda János/MTI/MTVA

A miskolci kórház szerint nem szívják el a dolgozókat Sátoraljaújhelyről, hanem éppen odaküldik őket: azt mondják, igenis egyeztettek a fideszes polgármesterrel, aki napok óta kritizálja őket.

Az eddig nagy hangon gyurcsányistázott Magyar Orvosi Kamara vezetőivel találkozott az egészségügyi államtitkár.

BALALAND

A szálloda és a FamilyPark felülről
photo_camera A szálloda és a FamilyPark felülről Fotó: Németh Dániel/444

Kiteljesedett Balaland, úgynevezett karibi hangulat a déli parton: a szántódi monstrum az ötcsillagos szállodával és családi parkkal lett kerek egész.

JAIL WORLD

Ron DeSantis börtönt vagy egy másik vidámparkot építene a floridai Disney World mellé, csak hogy rossz legyen a Disney-nek, amivel már egy éve harcol, mert a cég bírálta a kormányzó – szexuális felvilágosítást és genderoktatást korlátozó – törvényjavaslatait.

DeSantis és Trump 2020-ban, amikor még felhőtlenebb volt a viszony
photo_camera DeSantis és Trump 2020-ban, amikor még felhőtlenebb volt a viszony Fotó: SAUL LOEB/AFP

Kamasz fiúktól kért meztelen képeket a 2020-as választás utáni trumpista kampány szervezője: Ali Alexander szervezte a kampányt, ami szerint elcsalták a választást Donald Trumppal szemben. Most olyan üzenetei kerültek nyilvánosságra, ami alapján egy republikánus politikus az FBI-t küldené rá.

AI

photo_camera Gif: Tbg

Sevillában megnyitották az Európai Bizottság algoritmus-átláthatósági és -felügyeleti központját.

KUBIK

Kubikos-szobor Mezőtúron
photo_camera Kubikos-szobor Mezőtúron Fotó: Globetrotter19/Wikipedia

Elképesztő magyar siker: kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánították a lángost és a kubikosságot!!444!!!

GÁZ

Gázpalackok sorakoznak egy gázcseretelepen Orosházán 2013. július 27-én.
photo_camera Gázpalackok sorakoznak egy gázcseretelepen Orosházán 2013. július 27-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Ahogy megmelegítette az ebédjét, egy elterelő hadművelettel már ki is lopták a gázpalackot a konyhájából.

KULTÚRA

Mácsai István (1922-2005): Infánsnő Kiskunfélegyházán (1979). Olaj, vászon, 59,5 x 79,5 cm. Magántulajdon
photo_camera Mácsai István (1922-2005): Infánsnő Kiskunfélegyházán (1979). Olaj, vászon, 59,5 x 79,5 cm. Magántulajdon Fotó: Gyuricza Mátyás, ©BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár

Hogyan kerül a kiskunfélegyházi Bethlen utcába Margaréta infánsnő? És egy oroszlán a pesti gangra? A száz éve született festő, Mácsai István életművét bemutató kiállításon két fia, Mácsai Pál és János vezette körbe a vendégeket.

SPORT

A Bild arról írt, mennyit kereshet Dárdai Pál a Hertha BSC régi-új vezetőedzőjeként.

Dárdai Pál a Hertha BSC berlini stadionjában 2016. november 27-én.
photo_camera Dárdai Pál a Hertha BSC berlini stadionjában 2016. november 27-én. Fotó: Soeren Stache/dpa/AFP

BH

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Németh Dániel/444

Mégis gyarmat vagyunk címmel elérhető a Borízű Hang 118. adása: a kínaiak elveszik tőlünk a zsíroskenyeret is; csámcsogás csingtaói csicsókán; akkor lépünk ki a kémbankból, amikor már kezdett volna jó lenni stb.