Videóhívásra tanítják a papagájokat, hogy ne legyenek olyan magányosak

ÁLLAT
2023 április 21., 19:29

Érzékelhetően kevésbé magányosak és elszigeteltek azok a papagájok, amelyek akkor indítanak videóhívást, amikor csak akarnak, derül ki amerikai és brit tudósok közös kutatásából. A tudósok 18 madárról készült 1000 órányi felvételt vizsgáltak.

photo_camera Románc Fotó: YANG BO/Imaginechina via AFP

Az elszigeteltség és az unalom a papagájok esetében nagy eséllyel vezethet pszichológiai problémákhoz, kezdve a hintázástól az idegesen fel-alá járkáláson keresztül egészen az olyan önpusztító viselkedésig, mint a tolttépés. "20 millió papagáj él az Egyesült Államokban, meg akartuk vizsgálni, hogy vajon a hasznukra válhat-e a videóhívás. Ha megadnánk a lehetőséget, hogy más papagájokat hívjanak, vajon hívnák őket?" - tette fel a lényegi kérdést Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas, a Glasgowi Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

A videóhívások alatt a papagájok hasonló viselkedést produkáltak, mint amikor többedmagukkal időznek. "Eléggé meglepett a különböző viselkedésformák skálája" mondta Dr. Hirskyj-Douglas. "Némelyik énekelt, volt, amelyik játszott, mások pedig meg akarták mutatni a játékaikat a többi madárnak."

A madarak először elsajátították a csengetés képességét, majd megtanulták felhívni profilképpel ellátott papagájtársaikat egy tableten. A madarak összesen 147 szándékos hívást indítottak. A kutatásban részt vevő madárgazdák azt mondták, továbbra is használnák a rendszert. (Guardian)