Lavrov kiakadt, amiért az USA nem enged be orosz újságírókat az ENSZ BT New York-i ülésére

külföld
2023 április 23., 16:02
Szergej Lavrov Ankarában 2023 április 7-én
photo_camera Szergej Lavrov Ankarában 2023 április 7-én Fotó: ERCIN ERTURK/Anadolu Agency via AFP

„Sosem felejtjük el és sosem bocsátjuk meg” – mondta Szergej Lavrov, miután értesült róla, hogy az Egyesült Államok nem kíván vízumot adni azoknak az orosz újságíróknak, akik akkreditáltatnák magukat a New Yorkban esedékes ENSZ BT-ülésére.

A dolognak az ad különös jelentőséget, hogy április óta Oroszország a soros elnöke a biztonsági tanácsnak, így Lavrov külügyminiszternek úgy kell levezényelnie a találkozót, hogy nem lehetnek mellette orosz újságírók.

„Az ország, amelyik a legerősebbnek, legokosabbnak, legszabadabbnak és legtisztességesebbnek tartja magát, egyszerűen megfutamodott” - tette hozzá Lavrov, aki szerint a gesztus szemlélteti azt is, hogy valójában mit is gondol az Egyesült Államok a szólás szabadságáról.

Lavrov helyettese, Szergej Rjabkov sem fogta vissza magát: „Meg fogjuk találni a megfelelő formáját annak, hogy válaszoljunk erre a lépésre, és az amerikaiak nem fogják egyhamar elfelejteni.”

A történet másik közvetlen előzménye az, hogy múlt hónapban kémkedés vádjával letartóztatták Evan Gershkovich amerikai újságírót Oroszországban. Ilyenre nem volt példa a Szovjetunió összeomlása óta. A Wall Street Journal újságírója ellen április elején már vádat is emeltek, és ha elítélik, akár 20 évet is kaphat. Gershkovich tagadja a vádakat.

A RIA Novosti diplomata-forrása szerint a vízumok megtagadása szorosan összefügg Gershkovich letartóztatásával és üzenetértéket hordoz. (Moscow Times)