A WHO bejelentette: a Covid-vészhelyzetnek hivatalosan is vége

külföld
2023 május 05., 13:51

A Covid-19 miatti globális egészségügyi vészhelyzetnek több mint három évvel a kihirdetése után vége, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az egész világot letaroló koronavírus első esetét a kínai Vuhan városában észlelték 2019 végén. A nemzetközi koronavírus-járvány 676 millió megbetegedést, valamint 6,8 millió haláleset okozott. A WHO szerint a vírus halálozási aránya a 2021. januári hetente több mint 100 000 fős csúcsról április 24-re alig több mint 3500-ra csökkent.

Tedrosz Adharom Gebrejszusz, a WHO vezetője azt mondta, hogy a halálesetek valós szám „valószínűleg” közelebb van a 20 millióhoz - ami közel háromszorosa a hivatalos becslésnek -, és figyelmeztetett, hogy a vírus továbbra is jelentős fenyegetést jelent.

Magyarországot a koronavírus-járvány az átlagosnál jobban megviselte. Itthon 2 201 355-en fertőződtek meg, 48 762-en haltak meg május végéig a WHO adatai szerint. Eközben több mint 16 és fél millió Covid-vakcinát adtak be idehaza.

A lakosság rossz egészségügyi állapota mellett a kormány járványkezelésének hibái is hozzájárultak az elhalálozások népességszámhoz viszonyított magas számához. A magyar kormányzati járványügyi adatszolgáltatás az egész EU-ban a legszegényesebb volt. A 2022 decemberében megszüntetett koronavirus.gov.hu lényegében egyetlen pillanatig sem felelt meg annak a célnak, amire létrehozták: a megfelelő tájékoztatásnak. (via BBC)