Nyáron jöhet az első vény nélküli fogamzásgátló tabletta - az Egyesült Államokba

nők
2023 május 10., 18:45

Megszavazta az amerikai gyógyszerügynökség, hogy több előnnyel, mint kockázattal járna a fogamzásgátló tabletták vény nélküli értékesítése, ezért akár már nyártól recept nélkül lehet majd hozzájutni az Opill nevű fogamzásgátlóhoz az Egyesült Államokban.

Az egyhangú döntés jelentősen kibővítheti a fogamzásgátláshoz való hozzáférést, különösen annak a megközelítőleg 19 millió nőnek, akinek logisztikai vagy gazdasági akadályok miatt nincs rendes hozzáférése a fogamzásgátlókhoz, ezért azokat sokszor ellenőrizetlen netes forrásokból kénytelenek beszerezni. A kutatók azért aggódnak, hogy a veszélyeztetett csoportok - rossz egészségügyi állapotban lévők, kamaszok, korlátozottan írástudók - nem követik majd megfelelően az utasításokat, de a bizottság szóvivője szerint a kételyeket jócskán felülmúlja a közegészségügyi igény.

A fogamzásgátló módszerek egy része az Egyesült Államokban is receptköteles, sokan azonban nem férnek hozzá olyan egészségügyi szolgáltatóhoz, aki felírná nekik. A Planned Parenthood adatai szerint a sürgősségi fogamzásgátlás háromezer forinttól akár tizenhatezer forintig terjedő összegbe kerülhet, a fogamzásgátló tabletták pedig éves szinten legalább nyolcvan, de inkább 200 ezer forintnyi kiadást jelentenek a nőknek országszerte.

A Roe kontra Wade ítélet után egyes államok törvényhozásai már megpróbálták betiltani a méhen belüli fogamzásgátló eszközöket és az esemény utáni tablettákat, mondván, hogy ezek is terhességmegszakító módszereknek minősülnek, mert meggátolják a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmének felszámolásával a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés is romlott.

(via New York Times)