Elítéltek öt férfit a drezdai műkincsrablás miatt

külföld
2023 május 16., 10:13

Bűnösnek találtak öt férfit a 2019-es drezdai műkincsrablásban való részvételért, írja a BBC. A férfiak, akik mindannyian egy hírhedt bűnszövetkezeti hálózat tagjai, négytől hat évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

photo_camera Fotó: SEBASTIAN KAHNERT/AFP

A műkincseket a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárából vitték el, összesen 113 millió euró (közel 46 milliárd forint) értékben. A rendőrség az ékszerek nagy részét, köztük egy gyémánttal kirakott kardot is visszaszerzett, de félő, hogy a kincsek többi része talán soha nem kerül elő.

A rablást alaposan megtervezték, a banda tagjai többször is meglátogatták a helyszínt. 2019. november 25-én a kora reggeli órákban felgyújtották a múzeum közelében lévő biztosítót, sötétségbe borítva ezzel a környező utcákat. Eközben két férfi besurrant a múzeumba. A térfigyelő kamerák felvételei rögzítették, amint a tolvajok maszkot viselve és fejszével hadonászva behatoltak a múzeumba, és betörték az üvegvitrineket, hogy hozzáférjenek a kincsekhez.

photo_camera Fotó: SEBASTIAN KAHNERT/AFP

A drezdai tolvajok egyikét korábban már elítélték, mert 2017-ben ellopott egy 100 kilogrammos óriási aranyérmét a berlini Bode múzeumból. Az érme soha nem került elő. „Vannak emberek, akik a művészet iránti szenvedélyből lopnak műtárgyakat, de ez valójában az ellenkezője volt” – mondta Marion Ackermann, a drezdai állami művészeti gyűjtemények főigazgatója. „Fogalmuk sem volt arról, hogy mit vittek el”.

Kezdetben sokan attól tartottak, hogy az aranyérméhez hasonlóan a kincs is örökre elveszett. Az ellopott tárgyak közül azonban sok visszakerült a múzeumba, miután három férfi beismerte a lopást, és az ügyészséggel kötött alku keretében enyhébb büntetésért cserébe hajlandó volt felfedni a zsákmány helyét. Ennek ellenére több darab még mindig hiányzik.