Egyedül maradtunk Kelet-Európában, ahol 15 százaléknál nagyobb az infláció

gazdaság
2023 május 17., 10:11

Kitartóan a magyar infláció a legmagasabb Európában, de márciusban még több más példát találtunk a régióban, ahol éves szinten 15 százaléknál nagyobb volt a drágulás (Lettország, Csehország, Észtország, Litvánia és Lengyelország, sőt az EU-n kívüli országok közül Szerbia).

Az Eurostat áprilisi adatai szerint mostanra mindenhol 15 százalékos vagy annál alacsonyabb az infláció, messze elmaradva a 24,5 százalékos magyar értéktől. Márciusban 25,6 százalékon álltunk. (Az uniós módszertan valamelyest különbözik a hazaitól, ezért látunk más értékeket, mint a KSH-nál. Nemzetközi összevetésre csak az Eurostat alkalmas.)

Az Európai Unióban összességében 8,1 százalékos az infláció, kicsivel alacsonyabb a márciusi 8,3 százaléknál.

Inflációs oldalunkon még többet megtudhat az áremelkedésről.

link Forrás

Az élelmiszerek inflációja még mindig 38,5 százalék Magyarországon, miközben a második helyezett Szlovákiában csak 26, Észtországban pedig 24.

Az elmúlt hónapokban csak Magyarország járta meg az 50 százalékos csúcsot az EU-s országok közül. Litvániávan a legrosszabb hónapban is 35 százalék volt az élelmiszer-infláció, ami alacsonyabb, mint most nálunk.

Uniós szinten 16,6 százalékot mértek áprilisban

link Forrás

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a kenyér drágult leginkább tavaly április óta (62 százalék szemben az uniós 16-tal). Szinte minden élelmiszer inflációja magasabb itthon, mint uniós átlagban, egyedül a liszt és a cukor kivétel, amiknek egyes típusaira ársapkát tett a magyar kormány.

link Forrás