Meddig emberi az a civilizáció, amit önmagukat tanító gépek irányítanak helyettünk?

podcast
2023 május 20., 13:01

Amióta tavaly novemberben megjelent a ChatGPT, egyre többen érzik azt, hogy egy kiberpunk disztópiában élünk, vagy fogunk élni nagyon hamarosan. Miközben sokan lelkesen próbálgatják, hogy milyen novellákat, szakdolgozatokat, vicces videókat vagy programokat lehet íratni az AI robotokkal, mások arról beszélnek, hogy a szellem kiszabadult a gépből, az emberiség új korszakába léptünk, ahonnan nincs visszaút.

A Newsroom legújabb adásban pedig Herczeg Márkkal és Rényi Pál Dániellel, a 444 homo sapiens újságíróival arról beszélgetünk, hogy mégis hogyan jutunk el a szövegeket és képeket generáló programoktól a szuperintelligenciáig, miért fejlesztik egyesek a mesterséges intelligenciát akkor is, ha komoly esélyt látnak rá, hogy ez a civilizáció pusztulásához vezethet, és hogy hogyan lehetne még szabályozni ezt a folyamatot.

Disclaimer: az adásban három homo sapiens beszélget olyan témákról, aminek nem szakértői, de amit aggódó figyelemmel követnek, amennyire emberi kogníciójuk engedi. Az adás elkészülését semmilyen mesterséges intelligencia nem támogatta, már amennyire tudjuk.

photo_camera Rényi Pál Dániel és Herczeg Márk a 444 stúdiójában. Fotó: Németh Dániel/444

A Newsroom eddig talán legfilozofikusabb adásában szóba kerül az, milyen fegyverkezési verseny zajlik átvitt értelemben a nagy techcégek, és nagyon is szó szerint értve a nagyhatalmak között a mesterséges intelligenciáért, hogyan alakíthatja át a társadalmat az, ha a legtöbb intellektuális tevékenységet önmagukat tanító gépek is képesek elvégezni, milyen humanitárius és biztonsági intézkedésekre lehet szükség egy ilyen társadalomban, és meddig nevezhető emberinek az a civilizáció, ami egyre nagyobb részben gondolkodó gépektől függ.

A beszélgetés előtt vagy után mindenképpen javaslom elolvasni Dániel és Márk hosszú cikkét a mesterséges intelligencia fejlődéséről. Ezután felüdülésnek mindenképpen ajánlom Márk cikkét arról, hogyan próbálta meggyőzni őt a ChatGPT arról, hogy Orbán Viktor ült már valaha lovon, már ha valaki tud még bármit viccesnek találni a témában. Az adásban többször utalunk Yuval Noah Harari és Max Tegmark véleményére a témában, és szóba kerül Stanisław Lem is.