A Kreml felmérést rendelt, az eredmények kiszivárogtak: a diákok harmada legszívesebben elhagyná Oroszországot

külföld
2023 május 21., 08:51

Az Oroszországban felsőfokú tanulmányokat folytató diákok elsősorban szorongást és félelmet éreznek, ha arról kérdezik őket, hogy mely kifejezésekkel jellemeznék lelkiállapotukat 2023 tavaszán. Ez egy április elején meghirdetett nagyszabású közvéleménykutatás-sorozat első eredményeiből derült ki, amelyre a Vazsnije Isztorii (Fontos Történetek) oknyomozó újság figyelt fel a Nyeravnodusnij Cselovek (Nem Közömbös Ember) nevezetű szervezet egyik aloldalán.

Utóbbi szervezet volt az, amely a Vkontaktye-profilján ez év április 10-én hivatalosan meghirdette, hogy az oktatásügyi minisztériumok és a VCIOM állami közvélemény-kutató közreműködésével – többek közt az orosz elnöki adminisztráció, vagyis a Kreml felkérésére – szociológiai felmérésbe kezdenek a felsőoktatás szereplői körében, melynek jegyében egyaránt kíváncsiak lesznek az oktatók és a diákok véleményére a legfontosabb aktuális kérdésekben. A program többlépcsős, és elvileg 2023 végéig tart, az első menetre április 10–28. között került sor.

Ennek az első körnek az aggregált adataira bukkant rá a 2020-ban alapított Vazsnije Isztorii – amely a független orosz média más szereplőihez hasonlóan Lettországba „emigrált” –, és bár cikkében még linkelte az eredeti forrást, az pénteken délelőtt nem volt elérhető.

A moszkvai Lomonoszov Egyetem épülete
photo_camera A Lomonoszov Állami Egyetem épülete Moszkvában Fotó: JOEL SAGET/AFP

Hogy túlterhelődött-e az oldal a megugró érdeklődés nyomán, vagy az „illetékesek” jobbnak látták eltüntetni a nyilvánosság szemei elől a tartalmat, nem tudni, de nyilvánvaló, hogy a számok nem a hatalom számára kedvező képet mutattak az orosz diákság „közhangulatáról” az orosz–ukrán háború második évének kezdetén.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.