A köztévé beleállt a manipulációba: az M1 a 444-et vádolja hazudozással

képzavar
2023 május 24., 14:03

Reggel Árulkodó felvételünk van arról, hogyan manipulálja a közmédia a politikai közvéleményt címmel számoltunk be arról, hogy a Lánchíd autósok előli lezárásáról szóló riportban irányított kérdések hangzottak el, a megkérdezett autósok ellenvéleményét pedig kivágták.

link Forrás

Karácsony Gergely főpolgármester a cikkünkre így reagált: „Nézem, olvasom az újabb bizonyítékát a köztévé manipulációjának, hogyan hazudnak a kormánynak és a Fidesznek tetsző módon Budapestről, ezúttal a budapestiek szavait, véleményét kiforgatva. És bár hosszabb ideje tudjuk, hogy ami ott folyik, annak semmi köze a közszolgálathoz, mégis a gyomrom forog ettől újra meg újra. Azoknak viszont, akik gyanútlanul nézik ezt a hazugságözönt, akiket félrevezetnek, manipulálnak, akiknek kiforgatják a szavait, nekik tartozunk az igazsággal, a vélemények ütköztetésével.”

Az M1 ahelyett, hogy elismerte volna a cenzúrát és bocsánatot kérne, vagy legalább elsunnyogná a manipulációt, a délutáni híradóban inkább beleállt az ügybe, és a 444-et kezdte el sorosozni, hazugozni.

photo_camera Forrás: MTVA/Mediaklikk

Így szól a felkonf: „Hazudozók vádolják manipulációval a közmédiát. A Telex, a 444 és az RTL néhány napja még azt állította, hogy az M1 nem számolt be arról, hogy Novák Katalin odament a tüntetőkhöz a Sándor-palota nyílt napján. Néhány óra sem kellett hozzá, máris elnézést kellett kérniük, mert kiderült, hogy hazudtak. Ma pedig abból írt cikket a Soros blogjának is nevezett 444, hogy hogyan készül szerintük egy manipulatív híradós anyag.”

Az említett hírt Novák Katalinról a Telex írta meg május 15-én, a 444 pedig átvette, de miután kiderült a tévedés, a Telex és a 444 is elnézést kért a hibáért: A Telex azt írja, hogy az M1 Híradóban este egy külön blokkban bemutatták (az említett rész 26:42-től látható), hogy Novák Katalin odament a tüntetések résztvevőihez. A hibáért elnézést kérnek az érintettektől. (Mi is.)”

Ezzel szemben az M1 most nem elnézést kért, hanem sorosozva, hazugozva beleállt az ügybe, és így magyarázta a ferdítést: „Mindenhol a világon úgy készül egy híradós összeállítás, hogy a riporter interjúkat készít, majd a szerkesztés során – a sokszor emlegetett szerkesztői szabadság elve alapján – kiválasztja a 3-4 perces interjúkból azokat a részleteket, amelyeket fontosnak gondol. Ezeket világszerte az angolból átvett soundbite-nak hívják, vagyis hangdarabnak.”

„Bolsevik módszereket alkalmaz a 444, amelynek lényege: vádold meg az ellenfeledet azzal, amit te magad csinálsz!”

– hangzik el az egyébként a bolsevik diktatúrából eredeztethető közmédia jogutódjának riportjában. (1952 februárjában a Minisztertanács hozzájárult, hogy párthatározatban mondják ki: 1954. május 1-jéig el kell indítani a televíziózást. A műszaki végrehajtás a Magyar Postára hárult. A Posta, miután a Minisztertanács 1953. január 23-án hozzájárult, létrehozta a Magyar Televízió Vállalatot. Az intézmény hivatalosan 1957. május 1-jén kezdte a működését, amikor a majálisról sugárzott élő műsort.)

2019 elején arról szereztük meg a közmédia felvételét, ahogyan a nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltánnak maga a riporter adta a szájába szóról szóra, hogy az elvártak szerint mit mondjon el.

link Forrás

Az MTVA vezérigazgatójáról egyébként már évekkel ezelőtt kimondta a bíróság, hogy hírhamisító. A 2018-as, A fideszes médiabirodalom 100 hazugsága című cikkünkben rengeteg köztévés hazugságot is felsoroltunk, idén márciusban pedig arról írtunk, hogy az M1 évekkel korábbi felvételekkel tudósít az aktuális menekülthelyzetről.

Kapcsolódó anyagunk: Képzeld el, ma a közmédia hogyan mutatná be egy fontos NER-szálloda megnyitását, aztán nézd meg, ez 1969-ben hogyan történt!