A bíróság szerint is törvénysértő volt, hogy a Celeb vagyok, ments ki innen! műsorban aláztak egy gyereket

tévé
2023 május 25., 14:46

A Fővárosi Törvényszék szerint is törvénysértő volt, hogy októberben az RTL Celeb vagyok, ments ki innen című műsorában Vadon János és Sebestyén Balázs élő adásban röhögve csúfolt és megalázott egy magyarul nem értő, kolumbiai gyereket. Miután állampolgári bejelentés nyomán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság eljárást indított, majd kétmilliós bírságot szabott ki és jogsértésről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a csatornát,

az RTL bírósághoz fordult a döntés miatt. A törvényszék azonban egyetértett a Médiahatóság határozatával, és elutasította a csatorna keresetét. Megállapították, hogy az adás megalázó helyzetben ábrázolt egy kiskorút, mivel a neki feltett kérdésekre nem reagálhatott szabadon, tűrnie kellett a kialakított szituációt.

photo_camera Forrás: RTL Klub

Bár a fiú nyilvánvalóan nem értette, milyen kérdéseket tesznek fel neki a riporterek, minden alkalommal azt kellett válaszolnia, hogy „Sí Señor!”, vagyis „Igen, uram!”. Vadon szájából olyan kérdések hangzottak el, mint hogy „Anyád megmondta, hogy én vagyok az apád?”, „Én vagyok az Isten, ugye?”, vagy „Tudod, hogy ha tíz éven keresztül fánkot fogsz zabálni, mint eddig, akkor 150 kiló leszel 16 éves korodra, ugye?". Mindeközben Sebestyén végig a háttérben vigyorgott, majd röhögve megjegyezte: „szegény, abuzáltuk”.

A bíróság szerint a csatorna ezzel a jelenettel azt közvetítette a nézők felé, hogy a túlsúlyos emberek kritizálása és a hasonló bántalmazó magatartások elfogadhatóak, a testsúlyproblémákkal küzdő fiatalok megszégyenítve érezhették magukat.

(via Telex)