Agyi implantátumok segítségével jár újra egy lebénult férfi

TUDOMÁNY
2023 május 25., 05:42

A negyvenéves holland Gert-Jan Oskam 12 évvel ezelőtt egy biciklis balesetben lebénult. A BBC azt írja, most pusztán a gondolatai irányításával képes járni, az agyába ültetett implantátum segítségével, ami a gerincébe ültetett másik implantátumon keresztül vezeti tovább „gondolatait” a lábába és lábfejébe. Oskam azt mondta, úgy érzi magát, mint egy gyerek, aki járni tanul.

link Forrás

Az egyelőre kísérleti fázisban lévő fejlesztést svájci kutatók vezetik, az implantátumokat Jocelyne Bloch, a Lausanne-i Egyetem idegsebésze ültette be. Elmondása szerint az Oskamba beültetett rendszer még az alapkutatás stádiumában van, és sok év kell még ahhoz, hogy más, lebénult betegek számára is elérhető legyen egy ilyen fejlesztő kezelés.

A férfi mozgását helyreállító műtétet egyébként már közel két évvel ezelőtt, 2021 júliusában végezték el: két kör alakú, 5 cm átmérőjű lyukat vágtak a koponyája mindkét oldalán, agyának a mozgás irányításában részt vevő területei felett. Ezután két korong alakú implantátumot helyeztek be, amik vezeték nélkül továbbítják az agyi jeleket – vagyis kvázi gondolatait – a férfi a fején lévő sisakhoz rögzített két érzékelőhöz. Ehhez összeraktak egy algoritmust, ami ezeket a jeleket lefordítja a láb- és lábizmok mozgatására vonatkozó utasításokká egy második implantátumon keresztül, amit pedig a gerincvelő köré ültettek be. Oskam egy néhány hetes tréning után már járókeret segítségével képes volt felállni és járni. (BBC)