Aláírták az orosz atomfegyverek fehéroroszországi tárolásáról szóló dokumentumokat

A Szergej Sojgu orosz és Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter által aláírt dokumentumok „meghatározzák az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehérorosz területen történő tárolásának rendjét”.

photo_camera Fotó: VADIM SAVITSKY/AFP

Az aláírás után Hrenyin azt mondta, az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítésének „el kell gondolkodtatnia a barátságtalan országok vezetőit a térségben kialakult helyzet további eszkalálódásának megengedhetetlenségéről. Ez hatékony válasz lesz a barátságtalan országok agresszív politikájára, és reményeink szerint elgondolkoztatja vezetésüket arról, hogy megengedhetetlen a helyzet további eszkalációja a térségben”.

Ehhez hozzátette, „Minszk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fegyveres erők készen álljanak feladataik ellátására, beleértve az állam nyugati határainak védelmét is”.

A fehérorosz védelmi miniszter elmondta még, hogy a két ország közötti katonai és haditechnikai együttműködés keretében intézkedéseket hoztak a fehérorosz-orosz regionális haderőcsoport harci potenciáljának növelése érdekében, beleértve új, modern fegyverrendszerekkel – Iszkander-M műveleti-taktikai rakéta- és SZ-400-as föld-levegő rakétarendszerrel – való felszerelését.

Vlagyimir Putyin március 25-én jelentette be, hogy Oroszország a fehérorosz fél kérésére taktikai nukleáris fegyvereket telepít a szomszédos országba. Az orosz elnök szerint a taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló létesítmény építése fehérorosz területen a tervek szerint július 1-jén fejeződik be.

Moszkva már átadta Minszknek az atomfegyver hordozására képes Iszkander rakétarendszert, és segítséget nyújtott a fehérorosz repülőgépek speciális lőszerek használatára való átalakításához. A fehérorosz katonák az Oroszországi Föderációban kaptak ehhez megfelelő kiképzést. (MTI)