Prigozsin szerint folyamatban van Bahmut átadása az orosz hadseregnek

háború
2023 május 25., 11:18

A Wagner zsoldoscsoport erői megkezdték a kivonulást az ukrajnai Bahmut városából, jelentette be Jevgenyij Prigozsin. A Wagner-vezér megígérte, hogy június 1-jéig átadja a város ellenőrzését az orosz hadseregnek, de Kijev azt állítja, hogy továbbra is a Wagner ellenőrzi a város egyes részeit.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője 2023. május 5-én egy Telegramra feltöltött videóüzenetben
photo_camera Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője 2023. május 5-én egy Telegramra feltöltött videóüzenetben Fotó: HANDOUT/AFP

Prigozsin azt mondta, hogy erői készek visszatérni, ha az orosz hadsereg képtelennek bizonyul a helyzet kezelésére. A városért vívott harc a háború eddigi leghosszabb és legvéresebb csatája volt. „Ma kivonjuk az egységeket Bahmutból” – mondta Prigozsin a Telegramon közzétett videóban, amit az elpusztított városból készített.

A felvételen Prigozsin - aki szombaton jelentette be a város elfoglalását - látható, amint azt mondja az embereinek, hogy hagyjanak lőszert az orosz hadseregnek. Hozzáteszi, hogy néhány Wagner-harcos hátramarad, hogy segítse az orosz csapatokat.

A Wagner-főnök többször célba vette az orosz hadsereg vezető tisztségviselőit, nyilvánosan bírálva őket, amiért nem támogatják csapatait. A múlt hónapban még azzal is fenyegetőzött, hogy kivonja csapatait a városból, ha nem kapják meg a szükséges lőszert.

Annak ellenére, hogy a Wagner azt állítja, elfoglalta Bahmutot, Ukrajna nem ismerte el, hogy a város elesett. Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes csütörtökön azt mondta, hogy erőik még mindig ellenőrzik a város délnyugati részén fekvő Litak körzet egy részét. „Az ellenség a külvárosban lévő Wagner-egységeket a reguláris hadsereg csapataival váltotta fel. Magán a városon belül a Wagner-erők még mindig jelen vannak” – írta a Telegramon.

Elemzők szerint Bahmutnak nincs nagy stratégiai jelentősége, de elfoglalása szimbolikus győzelem lenne Oroszország számára. A Wagner hónapok óta a városra összpontosítja csapatait, és úgy tűnik, hogy könyörtelen, költséges taktikájuk, miszerint hullámokban küldik be az embereket, fokozatosan gyengíti Kijev ellenállását. (BBC)