Roger Waters náci egyenruhára hajazó szerelésben koncertezett Berlinben, és Anne Frank nevét írta a kivetítőre

külföld
2023 május 26., 19:01

Nyomozást indított a német rendőrség Roger Waters, a Pink Floyd egykori basszusgitárosa ellen, mert nemrég náci egyenruhára hajazó szerelésben lépett fel Berlinben.

A németországi törvények tiltják a náci szimbólumok, zászlók és egyenruhák nyilvános használatát, kivéve művészeti és oktatási célból.

Waters hosszú, fekete kabátot és piros karszalagot viselt május 17-i koncertjén, ráadásul kamu gépfegyverrel is lövöldözött. A karszalagon fehér alapon két, egymást keresztező fekete kalapács volt látható, hasonló ahhoz, ami az 1982-es „A fal” című filmben is felbukkant. Ez a Pink Floyd azonos című albumán alapult, és az egyik jelenetben a főszereplő rocksztár azt képzeli, hogy fasiszta gyűlésen szónokol.

photo_camera Roger Waters Fotó: Youtube/New York Post

A koncert közben elhunyt emberek neveit írták a kivetítőre, többek közt Anne Frankét, aki kamaszként halt meg egy náci haláltáborban. Az izraeli külügyminisztérium elítélte Waterst, mondván, megszentségtelenítette Anne Frank és hatmillió zsidó áldozat emlékét.

Waters korábbi fellépésein is viselte ezt a szerelést, és többször egy felfújható malac is látható volt, rajta Dávid-csillaggal.

Miután több zsidó szervezet tiltakozni kezdett, Münchenben és Kölnben is megpróbálták lemondani Waters fellépését. A tervek szerint vasárnap Frankfurtban lesz koncertje, tüntetéseket is bejelentettek ellene.

A zenész szerint tévesen vádolják antiszemitizmussal. (BBC)