Az ellenzék bojkottált, félmeztelen papokkal avatták fel India új parlamentjét

külföld
2023 május 28., 10:52

Narendra Modi miniszterelnök vasárnap felavatta Újdelhiben India új parlamenti épületét, egy modern épületegyüttest, ami része kormánya nagyszabású tervének, hogy átalakítsa a fővárosnak a brit gyarmati korszakból származó arculatát. Az ellenzék azzal vádolta Modit, hogy megsértette az alkotmányt, amikor saját maga iktatta be az új parlamentet, ahelyett, hogy ezt az elnöknek engedte volna meg.

Narendra Modi az új parlamentben
photo_camera Narendra Modi az új parlamentben Fotó: -/AFP

Az avatás, valamint Újdelhi szívének az indiai kultúrára, hagyományokra és szimbólumokra épülő, folyamatban lévő átalakítása egy évvel a parlamenti választások előtt történt, ami elősegítheti Modi Néppártjának (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) győzelmét. Modi kora reggel hagyományos imát tartott a felavatandó épületegyüttes előtt egy szertartás keretében, AMIN a kabinet vezető miniszterei is részt vettek. Közben 19 ellenzéki párt bojkottálta az ünnepséget, és nem volt hajlandó részt venni rajta.

photo_camera Fotó: -/AFP

Modi a 40 perces beszédben magasztalt az indiai demokráciát, és - a britek által épített parlamentből való kiköltözésre utalva - kijelentette, hogy országa maga mögött hagyta gyarmati múltját.

photo_camera Fotó: -/AFP

A 120 millió dollárból emelt új parlamenti épületegyüttes egy 2,4 milliárd dolláros projekt központi eleme, aminek célja, hogy háttérbe szorítsa a gyarmati korszakból származó épületek jelentőségét a főváros központjában, és utat törjön a modern, jellegzetes indiai identitású épületeknek. Abból is botrány lett, hogy a megbízást Bimal Patel építész kapta, aki Modi szülőföldjéről, Gudzsarát államból származik, és az elmúlt években a legjelentősebb kormányzati projektek közül néhányat megkapott. Az új parlamentben két ülésteremben összesen 1272 hely van, közel 500-zal több, mint a régi épületben. Bár Indiában jelenleg 800 képviselő van a felső- és az alsóházban, a létszámot 2026-ban felülvizsgálják, mivel az ország lakossága 1,4 milliárd főre nőtt. A régi parlamentet múzeummá alakítják át. (Guardian/MTI)