Videó arról, ahogy egy autós belehajt a kanadai Új-Skóciában tomboló erdőtűzbe

katasztrófa
2023 május 29., 18:19
  • Hétnapos vészhelyzetet rendeltek el helyi idő szerint vasárnap este a kanadai Halifax hatóságai a városra és térségre a környéken pusztító erdőtüzek miatt.
  • Mike Savage, Halifax polgármestere nem sokkal éjfél előtt jelentette be a vészhelyzetet, amit szükség esetén meghosszabbíthatnak.

Az ország délkeleti partvidékén lévő Új-Skócia tartomány székhelyének hatóságai közölték: éjjel-nappal dolgoznak a lángok megfékezésén és az emberek biztonságba helyezésén.

A tüzek több helyen áramkimaradásokat is okoztak tartományszerte, Halifax fölött pedig helyszíni beszámolók szerint sűrű fekete füst terjeng.

Egy autós fedélzeti kamerája felvette, milyen, amikor az autópálya belevezet a lángokban Hammonds Plainsnél. A sötétben majdnem össze is ütközött egy másik kocsival.

link Forrás

Májusban már a nyugat-kanadai Alberta tartományban, a világ egyik legnagyobb olajtermelő régiójában is vészhelyzetet rendeltek el, miután az ott pusztító tüzek miatt több 10 ezer embert kellett kimenekíteni.

Kanada néhány hete már nemzetközi segítséget kért a nyugati tartományokban pusztító tüzek megfékezéséhez.

Az elmúlt években a világnak ezt a részét többször sújtották szélsőséges időjárási események, amik intenzitását és gyakoriságát szakértők szerint a klímaváltozás fokozza. (BBC, MTI)