A brit külügyminiszter szerint Ukrajna önvédelemből támadhat orosz területeken lévő célpontokat is

háború
2023 május 30., 19:34

Ukrajnának szabad önvédelemből támadásokat végrehajtani orosz területeken lévő célpontok ellen is – jelentette ki James Cleverly brit külügyminiszter Tallinnban.

De az észt hivatali partnere, Margus Tsahkna oldalán tartott sajtótájékoztatóján a brit konzervatív párti politikus nem akart nyilatkozni a Moszkva elleni dróntámadás ügyében.

„Nem ismerek részleteket, és nem fogok találgatni a Moszkva elleni dróntámadások természetét illetően” – mondta a brit miniszter, aki szerint alapvetően Ukrajna önvédelemhez való jogának része, hogy saját területén kívül is csapást mérjen, csökkentve ezzel Oroszország ukrán területek elleni támadási képességeit. „Az ukrán önvédelemhez való jog részét képezik a saját államterületen kívüli legitim katonai célok” – mondta Cleverly.

James Cleverly brit külügyminiszter május 24-én Brazíliában.
photo_camera James Cleverly brit külügyminiszter május 24-én Brazíliában. Fotó: Mateus Bonomi/Anadolu Agency via AFP

Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna nyolc drónnal „terrortámadást” hajtott végre az orosz főváros ellen. Moszkvában több épület kisebb károkat szenvedett, és két ember könnyebben megsebesült. Kijev tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. (MTI)