Orbán Viktort éltették szerb tüntetők Koszovóban

külföld
2023 május 30., 10:33

A hétfői, észak-koszovói zavargások közben volt egy pillanat, amikor a szerb tüntetők hangosan éltették Orbán Viktort – írja a hvg.hu az alábbi videó alapján, amin 04:00-től hallani, hogy a tömeg azt skandálja, „Ajmo Orbane”, ami szerbhorvátul szó szerint azt jelenti, „hajrá Orbán”.

Ahogy a hvg is írja, nehéz eldönteni, hogy az éljenzés Budapest szerbbarát politikájának vagy a plexipajzson látott magyar trikolórnak köszönhető-e.

link Forrás

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni a hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg. A zavargások hírére pénteken Aleksandar Vucic szerb elnök, a szerb hadsereg főparancsnoka a legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a hadsereget.

Koszovóban, a helyi szerbekkel folytatott összecsapásokban több mint húsz magyar békefenntartó katona sérült meg. Hét katonának súlyos a sérülése.