A parlament elé kerül Dél-Korea első azonos neműek házasságáról szóló törvényjavaslata

külföld
2023 május 31., 06:07

Benyújtották az ország első azonos neműek házasságáról szóló törvényjavaslatát Dél-Koreában, írja a Guardian. A civil és jogvédő csoportok az egyenlőségért folytatott küzdelem meghatározó pillanataként üdvözölték a javaslatot.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A házassági egyenlőségről szóló törvényjavaslat - amit Dzsang Hje-dzseong, az ellenzéki Igazságosság párt képviselője terjesztett elő és összesen 12 törvényhozó támogatott az összes nagy pártból - az ország polgári törvénykönyvét módosítaná azzal a céllal, hogy az azonos neműek is köthessenek házasságot.

A javaslat valószínűleg nem fog átmenni, de része annak a törvényjavaslat-triónak, ami várhatóan növeli a kormányra nehezedő nyomást, hogy a család fogalmát a hagyományos kritériumokon túlra is kiterjessze. A másik két törvényjavaslat a bejegyzett élettársi kapcsolatra és a nem házas nők mesterséges megtermékenyítésére vonatkozik.

Dél-Korea nem ismeri el az azonos neműek élettársi kapcsolatát. Az alkotmány kimondja, hogy a házasságot és a családot „az egyéni méltóság és a nemek egyenlősége alapján” kell létrehozni. Ezt a rendelkezést általában úgy tekintik, mint ami a házasságot az ellenkező nemű párok egyesülésére korlátozza.

„A család a legalapvetőbb egység, ami a társadalomnak nevezett nagyobb közösséget alkotja” - mondta Jang szerdán a nemzetgyűlés előtt. „Ez egy történelmi pillanat, de ez még csak a kezdet” - mondta Rjú Min-hí, a Marriage Equality Korea polgári csoport ügyvédje a Guardiannek. „A törvényjavaslatokat a nemzetgyűlésnek azonnal meg kell vitatnia.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Az azonos nemű párok törvényes jogainak megadására irányuló korábbi törekvésekkel szemben vallási csoportok léptek fel, amik szerint az ilyen lépések legalizálnák a homoszexualitást. Ugyanezzel az érvvel blokkolták a diszkriminációellenes jogszabályokat is.

Mivel Dél-Korea közelgő demográfiai válsággal néz szembe - többek között a világrekordot jelentő alacsony születési ráta miatt -, egyre többen követelik a család fogalmának újradefiniálását. Az ország lehetséges, bár valószínűtlen lépése a házassági egyenlőség felé egy olyan időszakban történik, amikor a régió más országai is előrelépéseket tesznek. Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan már kiterjesztette a házassági jogokat az azonos nemű párokra. Japánban pedig kedden egy bíróság úgy döntött, hogy az azonos neműek házasságának tilalma alkotmányellenes.

A politikusok gyakran a társadalmi konszenzust hozzák fel az egyenlőségi törvények, köztük az azonos neműek házasságának legfőbb ellenérveként. A Hankook Research felmérése szerint a megkérdezettek 52 százaléka ellenezte az azonos neműek házasságának törvénybe iktatását Dél-Koreában.