Bírósághoz fordul a Kutyapárt a lefújt hegyvidéki időközi választás miatt

POLITIKA
2023 május 31., 07:54

A kétfarkú Kutyapárt megtámadja a bíróságon a döntést, hogy lefújták a már kiírt időközi önkormányzati választást a XII. kerületben. A választást július 16-ra írták ki, azonban visszavonták, miután a parlament fideszes többsége elfogadta a választási törvény módosítását, ami az önkormányzati választásokig lefújta az időközi választásokat. A módosítás értelmében a már kiírt időközik közül csak azokat tartják meg, ahol már elkezdődött a kampány. A Kétfarkú Kutyapárt szerint viszont ez alkotmányellenes, mert

  • alkotmányos indok nélkül lefújni egy már kitűzött időközi választást sérti a jogbiztonságot.
  • Az egyéni választókerületben a kompenzációs listás jelölt, aki időközi választás nélkül automatikusan képviselő lenne, nincs megválasztva, még jelölt sem volt. Ez pedig sérti azt az alaptörvényi szabályt, hogy a testületnek választott tagjai vannak.

Első lépésként a Helyi Választási Bizottsághoz adott be kifogást a párt de mivel a jogszabály maga okozza a jogsérelmet, várhatóan az Alkotmánybíróságnál fog kikötni az ügy. "De hogy oda kerülhessen, végig kell járni a jogi szinteket."

A párt közleménye szerint a kompenzációs listáról amúgy az ellenzéken belüli szokásjog alapján a DK jelölhetne új képviselőt, aki kizárásos alapon Nádasi Tibor lehet, ő ugyanis az egyetlen DK-s a listán, aki még nem volt képviselő. Nádasi, miután nem jutott be a testületbe, állást kapott a fideszes vezetéstől az önkormányzat tulajdonában levő BBSZ 2022 Kft.-nél. "Ez az a cég, ami lassan másfél milliárdot költött el az alapból értelmetlennek tűnő és időközben lehalt Böszörményi úti építkezésre, arról lett híres, hogy az egyik épület bontás közben ráomlott a Böszörményi útra és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem sérült meg senki." - olvasható az MKKP közleményében.

photo_camera Kovács Gergely, az MKKP elnöke és XII. kerületi képviselője Fotó: Kiss Bence/444

"Persze örülhetünk neki, hogy végre megvalósult a teljes összefogás, de mivel Nádasi Tibor évek óta a Fidesztől kapja a fizetését, gondolom mindenki el tudja képzelni, milyen komoly ellenzéki munka várható tőle. Bőven lenne ötletünk, nála alkalmasabb képviselőre erre a feladatra." - írja Kovács Gergely, a párt elnöke és hegyvidéki képviselője. A Kétfarkú Kutyapárt szerint ahhoz, hogy jövőre ne fideszes többség legyen a kerületben, "olyan ellenzéki munkára van szükség, ami feltárja a fideszes vezetés korrupciógyanús ügyeit, bemutatja, hogyan vándorolnak a kerületi pénzek rendre ugyanazokba a zsebekbe és érdemben próbál tenni az önkormányzat azon döntései ellen, amik a kerület túlzó beépítéséhez vezetnének, mint például amikor épp jelenleg nem beépíthető területeket akarna lakóövezetbe vonni a Rácz Aladár út mentén. Utóbbit egyébként a kerületi DK támogatta." - írja az MKKP.