Oroszországba disszidált Tara Reade, aki szexuális zaklatással vádolta meg Joe Bident

külföld
2023 május 31., 10:32

Tara Reade, a szenátus volt munkatársa, aki 2020-ban szexuális zaklatással vádolta meg Joe Bident, kedden közölte, hogy Oroszországba költözött, írja a Guardian.

Tara Reade 2019 áprilisában
photo_camera Tara Reade 2019 áprilisában Fotó: Donald Thompson/AP

„Egy kicsit még mindig kábult vagyok, de nagyon jól érzem magam” – mondta Reade Maria Butina orosz parlamenti képviselő - akit az Egyesült Államokban elítéltek - társaságában. "Nagyon úgy érzem, hogy védelem és biztonság vesz körül" - mondta Reade.

A most 59 éves Reade Biden munkatársa volt, amikor az elnök Delaware állam szenátora volt a Kongresszusban. 2020-ban, amikor Biden a demokraták elnökjelöltségéért indult, azt állította, hogy 1993-ban a szenátus egyik folyosóján Biden a falhoz szorította és bántalmazta. Biden többször is tagadta a vádat.

Az oroszországi sajtóeseményen Reade-et íróként és publicistaként, valamint Joe Biden korábbi segítőjeként jellemezték. Reade azt mondta: „nagyon nagyra értékelem Butinát és mindenkit, aki védelmet nyújtott nekem egy olyan időszakban, amikor nagyon nehéz volt tudni, hogy biztonságban vagyok-e vagy sem”.

A döntés, hogy Oroszországba disszidáljon, nagyon nehéz volt. „Abból, amit az ügyek és a történtek alapján láttam, és abból a fajta nyomásgyakorlásból, hogy nem akarják, hogy tanúskodjak, úgy éreztem - hogy miközben közeledik a 2024-es választás, és annyi minden forog kockán -, szinte jobb, ha itt vagyok, biztonságban. Az az álmom, hogy mindkét helyen éljek, de lehet, hogy csak itt fogok élni, és ez rendben van. Élvezem a Moszkvában töltött időt, és nagyon otthon érzem magam”.

Reade azt mondta: „Orosz testvéreim és nővéreim, sajnálom, hogy az amerikai elit ilyen agresszív álláspontot választ. Csak tudjátok, hogy a legtöbb amerikai polgár valóban barát akar lenni, és reméli, hogy újra egységben lehetünk”.