22 év kóma után meghalt a jeruzsálemi Sbarro pizzériát ért bombatámadás egyik áldozata

külföld
2023 június 01., 11:08

Meghalt az az amerikai-izraeli nő, aki 22 évig feküdt kómában, miután sérüléseket szenvedett a jeruzsálemi Sbarro pizzériában elkövetett palesztin öngyilkos merénylet miatt. Chana Nachenberg 31 éves volt a merénylet idején. A támadásban 15 másik ember, köztük hét gyerek és egy terhes nő halt meg. Ezzel ő a harmadik amerikai állampolgárságú áldozata a 2001 augusztusában elkövetett merényletnek.

Az Egyesült Államok Jordániától kéri annak a nőnek a kiadatását, akit Izraelben gyilkosságért ítéltek el a 2001-es támadásban játszott szerepe miatt. Ahlam Tamimit 2003-ban 16 életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de 2011-ben szabadon engedték egy egyezség miatt, aminek célja egy izraeli katona kiszabadítása volt, akit a Hamász palesztin fegyveresei több mint öt évig tartottak fogva a Gázai övezetben.

2001-ben Tamimi segített a merénylőnek, Izz al-Din Shuheil al-Masrinak a pizzériában végrehajtott támadásban. Tamimi szerepel az FBI legkeresettebb terroristáit tartalmazó listáján.

A Nyugat-Jeruzsálem egy forgalmas kereszteződésében lévő Sbarro étterem 2001. augusztus 9-én tele volt vendégekkel, amikor Tamimi és Masri bementek oda. Tamimi, aki kiválasztotta a helyet, elment, mielőtt Masri felrobbantotta volna magát. A halálos áldozatokon kívül 130 ember sebesült meg. (BBC)