Az EP nem akarja, hogy Magyarország uniós soros elnök legyen jövőre

külföld
2023 június 01., 11:08

Az Európai Parlament megszavazta azt a határozatot, mellyel az Európai Tanácsra akar nyomást gyakorolni, hogy az akadályozza meg Magyarország 2024 második félévére eső soros uniós elnökségét - írta meg a 24.hu.

A 442 igennel, 144 nemmel, 33 tartózkodással megszavazott határozat szerint az EP kétségbe vonja, hogy Magyarország el tudná látni az uniós jogalkotásban fontos elnökségi szerepet. Indoklásuk szerint a magyar kormány nem tartja be az Unió alapértékeit és nem tiszteli az együttműködés elvét.

Az EP ezenkívül azt írta, amennyiben a Tanács nem oldja meg a kérdést, a Parlament teszi meg a „szükséges lépéseket". Az EP-nek ugyanakkor nincsen döntési jogköre a kérdésben, így maximum bosszút tudna állni a Tanácson.

Nem sokkal a határozat elfogadása előtt Tiranában megkérdezte az ATV Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy mit gondol a kérdésről. Novák azt mondta, biztos benne, hogy Magyarország helytáll 2024-ben, és bízik benne, hogy nem születik antidemokratikus, jogszabályokat felrúgó döntés a kérdésben.