Háborús bűncselekményeket követett el a leghíresebb ausztrál katona

külföld
2023 június 01., 09:51

Elvesztette rágalmazási perét Ben Roberts-Smith Viktória-kereszttel kitüntetett ausztrál katona. A pert három újság ellen indította, amiért azok 2018-ban azt írták róla, hogy háborús bűncselekményeket követett el.

Az ügyben ítélkező ausztrál bíróság megállapította, hogy Roberts-Smith részt vett fegyvertelen civilek meggyilkolásában. A bíró szerint a katona valószínűsíthetően lerúgott egy megbilincselt foglyot egy szikláról 2012-ben Darwanban, mielőtt megparancsolta egy beosztottjának a sérült ember lelövését. Emellett elrendelte egy alagútban rejtőzködő idős ember, valamint egy fogyatékkal élő ember megölését 2009-ben.

Az ítélet ugyanakkor nem Roberts-Smith büntetőjogi felelősségét mondta ki a fenti cselekményekben.

Ben Roberts-Smith
photo_camera Ben Roberts-Smith Forrás: The Advertiser / Facebook

A bíró viszont nem találta kellőképpen bizonyítottnak az újságok összes állítását. Így például azokat, melyek szerint Roberts-Smithnek szerepe lett volna Dél-Afganisztánban 2012-ben elkövetett további gyilkosságokban, vagy bántalmazott volna 2018-ban egy nőt, akivel korábban viszonya volt.

Roberts-Smithnek több millió dollárt kell fizetnie a három újságnak. A perköltségeket 35 millió dollárra becsülik. A katona egyes információk szerint korábban 2 millió dollárt kért kölcsön egy korábbi munkáltatójától, hogy finanszírozni tudja a pert. Az ítélethirdetésen Roberts-Smith nem volt jelen, ugyanis az indonéz Bali szigetén nyaral éppen. A katona valószínűleg fellebbezni fog az ítélet ellen.

Roberts-Smith az egyik leghíresebb ausztrál katona. Az afganisztáni tizaki csatában mutatott helytállásáért 2010-ben megkapta a Viktória-keresztet, mely az egyik legnagyobb kitüntetés, melyet brit katona kaphat. A keresztet azonban szinte biztosan el fogja veszíteni ezek után.

(via The Guardian)