Az MTVA teljesen kiborult azon, hogy az RTL többet ígért a BL-meccsek közvetítéséért

idióta rekordok
2023 június 02., 11:05

Iparági értesülések alapján írt arról a Media1, hogy jelentős összegért cserébe az RTL szerezheti meg az európai foci csúcseseményének, a Bajnokok Ligájának közvetítési jogait az MTVA elől. A Bl-meccseket két csoportban értékesítik, az A-típusú közvetítési jog eddig a közmédiáé volt, míg a B-típus a SportTV-é. Az A-típus birtokosa választhat elsőnek meccset a fordulókból, így a rangadók és fontosabb, esetleg magyar érdekeltségű mérkőzések is náluk láthatóak.

És az már kiderült, hogy a B-típus továbbra is a SportTV-nél marad, a Media1 szerint viszont az A-típus közvetítéséi jogokért ezúttal az RTL lehet a befutó, mely rengeteg pénzt, évi 9-11 millió eurót is kínálhatott ezért. A lap szerint ez egy kockázatos döntés, és sem az MTVA, sem az RTL nem kommentálta az értesülést a cikkhez.

Ugyanakkor péntek délben az MTVA kiadott egy közleményt az MTI-ben. A közmédia eddig rengeteg adófizetői forintot költött a Bl-jogokra, és most szemmel láthatólag felbosszantotta őket, hogy valaki rájuk ígért. Érdemes a közleményt egészében idézni:

„Az elmúlt közel 10 esztendőben a magyar közmédia minden magyar polgár számára ingyen, az ország teljes területén, a legnagyobb elérhetőséget nyújtva biztosította a legrangosabb európai kupasorozatot a csatornáin. Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető elvet eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok, azonban az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került.

Az Országgyűlés jóvoltából - Európában a közszolgálati médiumok között szinte egyedülálló módon - a kereskedelmi társaságok helyett a magyar közmédia biztosította a Bajnokok Ligája mérkőzéseit a nézők számára. A pénz és a kereskedelmi szempontok ezt az időszakot lezárták. Az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került.

A Bajnokok Ligája 2024-27 közvetítési díját olyan mértékben tornázta fel sajtóértesülések szerint az RTL, amely a magyar adófizetők forintjaiból felelősségteljesen gazdálkodó magyar közmédia számára már nem teszi lehetővé annak kifizetését. Ugyancsak sajtóértesülések szerint az RTL ajánlata azt jelentheti, hogy számára egy mérkőzés jogdíja 100 millió forintba fog kerülni, melyet tovább növelnek még a közvetítési költségek. Ha ez igaz, akkor ezt az összeget a magyarországi RTL minden bizonnyal a nézőktől fogja beszedni. A médiaelemzők szerint egyre csökkenő nézettségű RTL az elvesztett piaci pozícióját, nézettségi tendenciáit akarja ezzel javítani"