Hétvégi olvasnivalók Rogán Antal forintjairól és a Fidesz-kassza felé guruló eurókról

reggel 4
2023 június 03., 04:21

Jó reggelt, jó hétvégét, örvendezzen a mi szívünk ennek a fényes jó időnek! Ezek a hét, illetve hát az elmúlt öt hétköznap nagyobb anyagai, bár biztos kihagytam valamit :(

A magyar rendőr

Könnygáz száll Zvecan utcáin május 29-én.
photo_camera Könnygáz száll Zvecan utcáin Fotó: Erkin Keci/Anadolu Agency via AFP

A hét legsúlyosabb sztorija - magyar szempontból - alighanem a koszovói összecsapás volt, amikor a baráti Szerbia által támogatott és feltüzelt tüntetők nekiestek a magyar békefenntartóknak. Ahogy Bede Márton írta: „Azon lehet vitatkozni, hogy mikor ért utoljára magyar katonákat olyan súlyos támadás, mint a hétvégén Koszovóban. Azon viszont nem, hogy mikor legyintett ekkorát Magyarország politikai vezetése 19 sérült katonára: soha.”

A török diktátor

photo_camera Fotó: UMIT TURHAN COSKUN/AFP

A Newsroom új adásában Pénzváltó Nikolettel, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont elemzőjével arról beszélgetünk, valójában mennyire volt komoly kihívás az elnökválasztás Erdoğan számára, mit hoz a választás a török bel- és külpolitikában, és mennyire keményedhet tovább ezután Erdoğan sajtót leuraló, politikai kihívókat és újságírókat bebörtönöző rendszere.

A Nagy Nap

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444

Szépen rákészültünk miniszterelnök úr szülinapjára, számba vettük a történeti előzményeket, Ács és Herczeg kollégák emelkedett hangulatú videót is forgattak, aztán belőttük az élő közvetítést - és így egyenes adásban közvetíthettük, ahogy vezényszóra leinti az ünneplést a központ, és még a bekészített posztokat is leszedeti :(((

A Jó Rogán

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Busásan megéri Rogánnak dolgozni: Balásy Gyula állami kommunikációval foglalkozó cégein 2016 óta 450 milliárd folyt át. Ebből 44 milliárd tiszta haszon. És most már az állami rendezvényszervezésen is tarol.

Rogán találmányi díja alaposan megcsappantja a miniszternek rendszeresen utaló cég nyereségét: a cég a teljes bevételeinek a harmadát volt kénytelen kifizetni Rogánnak. Szegény cég!!!

A Lakmusz a propagandaminisztériumban nézhetett bele a költésekbe, és többek között azt is látta, hogy másfél milliárd ment a háború árán sajnálkozó kampányra.

A Boldog István

Orbán Viktor miniszterelnök kézfogása egy vesztegetési ügy elsőrendú vádlottjával.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök kézfogása egy vesztegetési ügy elsőrendú vádlottjával. Fotó: Boldog István/Facebook

Egyik leglelkesebb hívének a vádlottak padján kellett megünnepelnie Orbán Viktor szülinapját :(((

A Nagy Hegy

Átkelés a Khumbu-gleccseren
photo_camera Átkelés a Khumbu-gleccseren Fotó: PRAKASH MATHEMA/AFP

17 mászó áldozata volt a Föld legmagasabb csúcsának ebben a szezonban. Volt, aki meg tudta SMS-ezni a feleségének, hogy mindjárt elviszi az agyi ödéma. De mibe haltak meg a többiek és miért ilyen sokan?

Galéria: Több százan emlékeztek meg Suhajda Szilárdról.

A katasztrofális klíma

photo_camera Fotó: ARNAUD CHOCHON/Hans Lucas via AFP

Nemcsak arra kell felkészülnünk lelkileg, hogy mocskosul meleg lesz, de arra is, hogy mennyire messzemenő következményei lesznek az egészségügyre, az élelmezésbiztonságra, a vízgazdálkodásra és a környezetünkre nézve, és mennyi pénzbe kerül majd ez.

A greenpeace-es Perger András elemzése arról, hogyan (nem) alakult a kormány és a megújulók kapcsolata, és hogy mibe kellene végre fektetnie a kormánynak a fosszilisek helyett.

A gépi agy

photo_camera Forrás: digitalisjoletprogram.hu

Hogyan készül fel az ország a mindent felforgató új technológiákra? Megkérdeztük az illetékes minisztériumokat. [*tücsökciripelés*] Van viszont egy 2030-ig tartó stratégiánk!

A trükkös testnedvek

photo_camera Illusztráció: Google DeepMind

A környezetben kallódó emberi DNS-maradványokra először az ökológusok figyeltek fel, akik csak a mintáikat zavaró szennyezést látták bennük. Nemrég azonban amerikai kutatók megnézték, mit lehet kiolvasni belőlük, és padlót fogtak.

A Nagy Vadász

photo_camera Fotó: David B. Fant/David B. Fant / Flickr CC BY 2.0

Ő lőtte ki a margitszigeti vaddisznót is. A kerület közben szabályos karaktergyilkos kampányt indított a varjak ellen. Az állatvédők sem hagyják annyiban: összefogtak és meghirdették Budapest történetének első varjútémájú tüntetését a városháza elé.