Meghalt az arisztokrata, akinek a története az Életrevalókat ihlette

FILM
június 03., 06:21
Philippe Pozzo di Borgo és Abdel Sellou
photo_camera Philippe Pozzo di Borgo és Abdel Sellou Fotó: BRITTA PEDERSEN/AFP

Hetvenkét éves korában elhunyt Philippe Pozzo di Borgo francia üzletember, akinek az élete az Életrevalók című nagy sikerű filmet ihlette - közölték a vígjáték rendezői péntek este az AFP francia hírügynökséggel.

A 2011-ben készült film egy baleset folytán teljesen megbénult párizsi arisztokrata igaz történetén alapul, akinek a sorsát teljesen megváltoztatja új gondozója, aki kilátástalanul hátrányos helyzete dacára talpraesettségével és humanitásával visszaadja a férfi életkedvét.

link Forrás

Eric Toledano - aki Olivier Nakache-sal közösen rendezte az Életrevalókat - az AFP-nek elmondta: Philippe Pozzo di Borgo a marokkói Marrákesben halt meg csütörtök este. „Halála ledöbbentett, de főleg hatalmas szomorúsággal töltött el, mert a barátságunk hihetetlenül hosszú volt” - mondta a rendező. A Francois Cluzet és Omar Sy főszereplésével készült filmet Franciaországban csaknem 20 millióan látták a mozikban, ötven országban mutatták be, s hatalmas sikerrel söpört végig egész Európán, mielőtt elkészült az amerikai változata Bryan Cranstonnal és Kevin Harttal.

link Forrás

Az 1951. február 14-én Tuniszban született Philippe Pozzo di Borgo egy korzikai nemesi családból származott, s a Champagne Pommery pezsgőház igazgatója volt, mielőtt 1993-ban a siklóernyőzés közben történt balesete következtében nyaktól lefelé lebénult. A 2001-ben publikált Második nekifutás című regényében írta meg valószerűtlen találkozását a fiatal, külvárosi arab bevándorlóval, Abdel Yasmin Sellou-val, akivel éveken át egymás támaszai lettek. Az arisztokrata a bevándorló otthoni ápolója segítségével gyógyult meg a depressziójából. (MTI)