Belgium magyarázatot fog kérni Ukrajnától az orosz területen orosz önkéntesek által használt belga fegyverekről

külföld
2023 június 04., 18:51

Magyarázatot fog követelni a belga külügy- és hadügyminiszter az ukrán hatóságoktól, miután kiderült, hogy többek között belga gyártású fegyvereket is használtak az orosz területre behatoló Putyin-ellenes önkéntesek.

„A szállítmányokat az ukrán hadseregnek szántuk, azért, hogy megvédhessék a területüket és a lakosságot az orosz inváziótól. Ez az összes szállítmány kísérő dokumentumaiban külön jelezve volt” – mondta a Le Soir című belga lapnak egy magas rangú kormányzati forrás.

A Washington Post június 3-án írta meg, videók és más források alapján, hogy a Belgorod térségében, orosz területen harcoló orosz önkéntes osztagok olyan fegyvereket is használnak, amelyeket Ukrajna kapott NATO-tagországoktól. Többek között belga FN SCAR gépfegyvereket. Ilyeneket:

photo_camera Fotó: Arbal01

Mai cikkünkben mi is bemutattuk, hogy feltehetőleg szintén ajándékba kapott vállról indítható svéd tankelhárító rakétákat is használtak Oroszországban a nem ukrán önkéntesek.

Az ukrán hatóságok tagadják, hogy bármi közük lenne az orosz területre történő betörésekhez. Gyenyisz Kapusztyin, az Orosz Önkéntes Hadtest parancsnoka, akit Gyenyisz Nyikityin és White Rex néven is ismernek, még márciusban azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy az ukrán hatóságok tudtával és jóváhagyásával tevékenykednek.