Meccs közben zárták ki Katóékat a Roland Garrosról, mert a japán elütött egy labdát, ami eltalált egy labdaszedőt, aki sírva fakadt

sport
2023 június 04., 14:38

A tenisz szabálykönyvének részleteit nem ismerők csak csodálkozva nézhették, ahogy vasárnap meccs közben zártak ki egy női párost a francia nemzetközi teniszbajnokságról.

link Forrás

A páros torna harmadik fordulójában a japán Miju Kato és az indonéz Aldila Sutjiadi 16. kiemelt párosa játszott a spanyol Sara Sorribes Tormo és a cseh Marie Bouzkova ellen. Az első játszmát az esélytelenebb pár nyerte. A másodikban viszont 3-1-re vezettek Katóék, és éppen Sorribes Tormo szervált, amikor egy pont elvesztése után után Kato áütötte a labdát az ellenfél térfelére, akaratlanul is eltalálva egy labdaszedő lányt.

Nem volt vitás, hogy nem szándékosan találta el. Kató a labdát nem dühből bombázta, egyáltalán nem is tűnt indulatosnak, hanem fonákkal átnyeste a túloldalra a háló közeléből, de az a röppálya végén úgy tekeredett, hogy pont nyakon találta a talán nem eléggé figyelő labdaszedőt, akinek láthatólag fájt a dolog.

link Forrás

Amikor a spanyol és a cseh látták, hogy a gyerek sírva fakad, hevesen reklamálni kezdtek a játékvezetőnél, ami után percekig tartó egyeztetés következett, kihívták a torna főbíróját is és végül azonnali hatállyal kizárták a japán-indonéz párost.

2020.-ban a világelső Novak Djokovicsot a US Open negyedik körében egy, a spanyol Carreno Busta elleni meccse közben zárták ki azért, mert egy vesztett pont után a saját háta mögé ütött egy labdát, ami véletlenül egy vonalbírót talált el. Djokovics abban az évben addig egyetlen meccset sem vesztett.

link Forrás

A Grand Slam-szabályzat szerint akkor jár azonnali kizárás, ha egy játékos meccs vagy bemelegítés közben olyankor üti meg erőszakosan, veszélyesen vagy dühből a labdát, amikor nincs esélye játékban tartani az az adott ütéssel.

Sorribes Tormónak egyébként olyan különleges 24 órája volt, amilyen profi teniszezőnek talán sohasem: egyéniben és párosban is úgy jutott tovább egy Grand Slam-tornán, hogy nem kellett végigjátszania egyik meccsét sem. Egyéniben ugyanis a kazah Elena Ribakina lett volna az ellenfele, de megbetegedett és visszalépett.

(via tennis.com)