Kína új hadügyminisztere szerint elviselhetetlen katasztrófa lenne egy kínai-amerikai háború

külföld
2023 június 05., 08:33

"Egyes országok" fokozzák a fegyverkezési versenyt Ázsiában, jelentette ki első nagyobb nyilvános beszédében Li Sang-fu tábornok, Kína új védelmi minisztere. Nem árulta el, hogy kire céloz, bár a térség országai közül Kína fegyverkezik a legintenzívebben.

Li szerint "elviselhetetlen katasztrófa" lenne, ha Kína és az USA összeháborúznának. Igaz, azt is megjegyezte, hogy szerinte elég nagy a világ ahhoz, hogy Kína és az USA megférjenek egymás mellett.

Szombaton amúgy egy kínai romboló veszélyesen megközelített egy amerikai hadihajót a Tajvani-szorosban, aminek az átjárhatóságát az USA és Nagy-Britannia garantálja, Kína azonban saját területi vizeiként kezeli azt. Kína válaszul "szándékos provokációval" vádolta Tajvant és az amerikaiakat.

Li a szingapúri regionális biztonsági csúcstalálkozón beszélt, ahol röviden Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel is találkozott. Austin a konferencián Kína szemére vetette, hogy nem hajlandók közvetlen katonai párbeszédre az USA-val. Ezt amúgy némileg bonyolítja, hogy Li tábornok ellen 2018 óta szankciók vannak érvényben az USA-ban. (Via BBC)