Mike Pence is elindul a republikánus elnökjelöltségért

külföld
2023 június 05., 18:13

Donald Trump egykori alelnöke, Mike Pence bejelentette, hogy elindul a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltségéért folyó versenyben. Pence kampánycsapata be is adta a jelöltségi nyilatkozatot a Szövetségi Választási Bizottságnak.

Pence szerdán egy videóval és egy beszéddel indítja a kampányát Iowa államban – mondta el a múlt héten három, a helyzetet jól ismerő forrás a Reutersnek.

Pence indulása szembeállítja őt az éllovas Trumppal, akiért egykor lojálisan kiállt, de nem volt hajlandó kiállni mellette, amikor Trump megpróbálta megdönteni a demokrata Joe Biden által megnyert 2020-as választások eredményét.

Indiana volt kormányzója egyre inkább elhatárolódott Trumptól, mondván, hogy a Capitoliumot 2021. január 6-án megtámadó lázadókat bátorította, veszélybe sodorva Pence-et és családját, akik akkor az épületben voltak.

Mike Pence 2021. április 29-én Dél-Karolinában.
photo_camera Mike Pence 2021. április 29-én Dél-Karolinában. Fotó: Sean Rayford/Getty Images/AFP

Egyre több republikánus elnökjelöltjelölt van, köztük Trump, Ron DeSantis floridai kormányzó, Tim Scott szenátor és Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó. Állítólag Doug Burgum észak-dakotai kormányzó is azt tervezi, hogy részt vesz a szerdai versenyen.

Chris Christie, New Jersey volt kormányzója kedden indul el, így a republikánus jelöltek száma kétszámjegyűre nő.

A versengő jelöltek száma Trump sok ellenfelét aggasztja a Republikánus Párton belül, akik attól tartanak, hogy a Trump-ellenes szavazatok megoszlanak, így a párt jelöltje végül a volt elnök lesz.