Orbánból kiábrándultak a lengyelek, de a szlovákok és bolgárok a magyaroknál is jobban szeretik őt

külföld
2023 június 05., 09:10

Leginkább Bulgáriában népszerű Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor, a magyar kormányfő népszerűbb is ott, mint Magyarországon – írja a Népszava a GLOBSEC szlovák kutatóintézet nyolc EU-tagországra kiterjedő felmérése alapján

A felmérésben a bolgárok mellett a lengyeleket, a cseheket, a szlovákokat, a magyarokat, a románokat, a litvánokat és a letteket kérdezték. Kiderült, hogy az orosz-ukrán háború kezdete után bő egy évvel a bolgárok közel harmada – 32 százaléka – még mindig pozitívan viszonyul Putyinhoz, és a válaszadók 60 százaléka vélekedik róla negatívan. Az országban a felmérés szerint így oroszpártibb a közvélemény, mint Magyarországon, még úgy is, hogy – ahogy azt a bolgár Novinite is írja – Orbán politikájában egyre nyíltabb oroszpárti elemek figyelhetők meg. Putyint a magyarok több mint ötöde (21 százaléka) ítéli meg pozitívan, a válaszadók 71 százaléka pedig negatívan.

Szlovákiában is magas az oroszpártiság, a válaszadók kevesebb mint fele hibáztatja a háborúért Moszkvát, ez a szám Magyarországon 54 százalék. Emellett Szlovákia az egyetlen olyan ország a nyolc vizsgált EU-tagország közül, ahol az Egyesült Államokat biztonsági fenyegetésként élik meg.

A felmérés szerint Orbán Viktor rajongóinak aránya Bulgáriában és Szlovákiában magasabb, mint Magyarországon: mindkét országban 48-48 százalék nyilatkozott pozitívan a magyar miniszterelnökről, szemben a magyarok 43 százalékával.

Orbánról a román válaszadók 32 százaléka vélekedik pozitívan, Lengyelországban viszont visszaesett a magyar kormányfő népszerűsége, mindössze 18 százalékon áll. Hasonló lett az eredmény a balti államokban: Lettországban (18 százalék), Litvániában (13 százalék) mondta azt, hogy pozitív a véleménye Orbánról. Csehországban már 28 százalék gondolkodik pozitívan a magyar miniszterelnökről.