265* ezer forintot fizet a Posta azoknak a kistelepülési vállalkozónak, akik átvállalják a helyi posta feladatait

belföld
2023 június 06., 14:18

Új partneri programjával keres helyi vállalkozókat a Magyar Posta a bezáró postahivatalok feladatainak átvételére - írta meg a Magyar Nemzet. *

A programra első körben kisboltosok, helyi vállalkozók jelentkezhetnek. Ha átveszik a posta felvételhez kötődő szolgáltatásait, havi 265* ezer forintot kapnak a Magyar Postától. Csupán egy 1-3 napos képzésen kell részt venniük előtte. A háznál történő kézbesítést viszont továbbra is a Magyar Posta végezné ezeken a településeken.

Falusi postahivatal
photo_camera Falusi postahivatal

A kistelepüléseken a posta üzemeltetése szükségszerűen veszteséges, mert nincs elegendő lakos a működési költségek kitermeléséhez. A Magyar Posta emiatt zárt be számos postahivatalt az elmúlt években. Jelenleg több mint 2300 kistelepülésen nincsen postai szolgáltatás.

A Magyar Posta abban bízik, hogy a partnerprogrammal csökkentheti a szolgáltatás nélkül maradt települések számát. Weboldalukon azt írják, a vállalkozók ügyfélkörüket és árbevételüket is növelhetik a programban történő részvételükkel. Az új modell pedig a lakosságnak is kedvez, mert hosszabb nyitvatartási időben férhetnek hozzá a szolgáltatásokhoz.

* Cikkünkben eredetileg havi 765 ezer forintot írtunk az Inforádión megjelent interjú nyomán, de mint a Telex azóta felhívta rá a figyelmet, a tényleges összeg jóval alacsonyabb, 265 ezer forint lehet, és mint a programból kiderül, ez is csak a legkisebb települések esetén. A tévedésért elnézést kérünk.