101 éves korában meghalt Francoise Gilot festő, Picasso egykori élettársa

GYÁSZ
2023 június 07., 04:53
photo_camera Fotó: JEAN-PIERRE MULLER/AFP

101 éves korában New Yorkban meghalt Francoise Gilot festő, akire - bár 68 évvel ezelőtt szakítottak - a külvilág élete végéig Pablo Picasso egykori élettársaként és két gyerekének anyjaként gondolt.

photo_camera Francoise Gilot és Pablo Picasso 1948-ban. Fotó: -/AFP

A festőnő mindössze 21 éves volt, amikor 1943-ban a náci megszállás alatt lévő Párizsban találkozott az akkor 61 éves Picassóval, aki akkoriban Dora Maar fotóssal élt. 1946-ban költöztek össze, és majdnem tíz éven át éltek együtt.

photo_camera Francoise Gilot: Citromok

Két közös gyerekük született, Claude 1947-ben és Paloma 1949-ben. Együtt költöztek le Dél-Franciaországba és telepedtek meg Vallaurisban.

photo_camera Gilot a műtermében 1953-ban, a Picassóval történő szakítás évében Fotó: -/AFP

A kapcsolatuknak csúnya vége lett: Picasso például megpróbálta meggyőzni a menő párizsi galériásokat, hogy ne vásároljanak képeket Gilot-tól. Gilot a szakítás után 11 évvel könyvet írt a szörnyű kapcsolatukról, aminek a megjelentetését Picasso jogilag próbálta megakadályozni. Miután ez nem sikerült, soha többé nem volt hajlandó találkozni két közös gyerekükkel, és Gilot csak a könyv bevételeiből tudta kiharcolni, hogy Claude és Paloma az apjuk örökösei lehessenek. A könyvben megrázóan ír Picasso lelki szadizmusáról és leuraló természetéről.

A szakításuk után Gilot folytatta a festést, harmadik férje révén költözött Amerikába. Ott díszlet- és jelmeztervezéssel és tanítással is foglalkozott, élete második felében kétlaki életet élt New York és Párizs között.